Pismo fra Ivice Perić

 

Fra Ivica Perić ravnatelj Centra Otac Vjeko iz Ruande ovo ljeto pred blagdan Velike Gospe posjetio je župu Suho Polje . Tom prilikom je predstavio svoj misijski rad u Ruandi te predstavio rad odgojno obrazovnog centra Otac Vjeko. Župljani i Kuprešaci su se uključili u akciju pomoći centru kupovinom knjiga od kojih je sav prihod uplaćen na račun centra. Fra Ivica je uputio pismo zahvale koje prenosimo u cijelosti:

Draga braćo i sestre,

sve vas pozdravljam iz Ruande i želim izraziti veliku radost izahvalnost jer ste spremni i dalje nam pomagati u našim projektima koje radimo za siromašnu djecu i mlade u župi Kivumu.

Župa Kivumu u kojoj služim broji 35.000 stanovnika koji žive u izuzetno teškim uvjetima. Niti jedna obitelj u kući nema vodu, a većina ih si topli obrok može priuštiti tek dva ili tri puta u tjedan dana. Najugroženija skupina su, dakako, djeca.

Naša misija je što većem broju mladih ljudi omogućiti da seškoluju, jer to im je jedini potencijalni i dugoročni model za bijeg iz siromaštva. Škola će im dati potrebno znanje, obrazovanje, a time i mogućnost zaposlenja i kruh u ruke.

Ravnatelj sam Centra Otac Vjeko u okviru kojega danas imamo vrtić,osnovnu školu, dvije srednje škole – Strukovnu i Tehničku te Centar za Down sindrom.

Zahvaljujući svima vama koji nam nesebično pomažete, tijekom ove godine uspjeli smo povećati broj djece i mladih u našem Centru Otac Vjeko te nastaviti s projektima izgradnje i modernizacije naših objekata.

U okviru Centra Otac Vjeko sada imamo oko 700 djece i mladih okojima skrbimo, a koji pohađaju jednu od naših spomenutih obrazovnih ustanova. Našim je učenicima omogućeno besplatno obrazovanje i svakodnevni topli obrok.

Osim što smo tijekom godine povećali broj djece u našim školama,krenuli smo i u izgradnju dva učenička doma – jedan za djevojke i jedan za momke. U učeničkim domovima će biti smješteni naši učenici koji dolaze iz udaljenijih mjesta, a nemoguće im je putovati u školu, jer im to roditelji ne mogu priuštiti. Mnoga darovita djeca, koja idu u našu školu, bila su primorana pješačiti i na desetke kilometara samo kako bi mogli kod nas pohađati nastavu. A to im je kao prvo vrlo iscrpljujuće, a kao drugo i vrlo opasno, jer nastava počinje u 7,30 ujutro i završava u 17 sati popodne, pa su mnogi od njih morali pješačiti i po mraku. U Ruandi cijelu godinu sviče u 6 ujutro, a mrak pada u 18 sati.

Izgradili smo temelje za oba doma, a u tijeku je izgradnja doma za djevojke. Zgrade oba doma bit će naslonjene jedna na drugu, a svaka će biti 'zatvorenog' oblika, kao i naše škole, sa dvorištem u sredini. Svaki dom će imati po šest velikih, prostranih soba, veličine učionice, u kojima će biti smješteni kreveti na kat. Naravno, imat će i kupaonice, toalete i dvorište za odmor. I svaki dom će biti kapaciteta 240 učenika.

Također, vrlo smo sretni jer smo ove godine za potrebe Centra OtacbVjeko kupili i mini autobus, kapaciteta 29 sjedećih mjesta, kojim ćemo svoje učenike voziti na ekskurzije. Naime, kako je ovo izuzetno siromašna sredina, mnoga djeca iz Ruande nikada u životu nisu odmakla od svoga sela. Recimo, iako im je glavni grad Kigali udaljen tek 45 kilometara, više bod 90 posto djece iz Kivumua nikada nije vidjelo grad. Ruanda ima i prekrasne nacionalne parkove u koje dolaze turisti iz cijeloga svijeta kako bi vidjeli divlje životinje poput gorila, slonova, žirafa, zebri... Mnogi stanovnici Kivumua, čak i odrasli, nikada u životu nisu dobili takvu priliku. Sada ćemo i to promjeniti. Našim učenicima to će biti dodatna motivacija za rad, jer ekskurzije će im biti nagrade za dobra zalaganja, dobre rezultate, dobre ocjene.

Nabavili smo i nova prijenosna računala za naš informatičkikabinet, nove mašine za šivanje za naš krojački odjel, nabavili kompletan materijal za praktičnu nastavu, osigurali plaće učiteljima...

Ono što nas čini posebno zadovoljnima jest činjenica da više od 90posto mladih, koji kod nas završe školovanje, nađe posao i danas žive jedan bolji život. A do danas je, u Centru Otac Vjeko, školu završilo oko 2.000 mladih ljudi.

Mi svjedočimo tome kako ispružene ruke prema siromašnima, mogunapraviti velike stvari. Hvala vam što ste zajedno s nama ispružili ruke! Činiti dobro drugima, nešto je najljepše što čovjek može učiniti za sebe.

Hvala vam od srca, šaljem vam svima puno blagoslova iz Kivumua!

Fra Ivica Perić, ravnatelj Centra Otac Vjeko

 

Slika bannera nedostaje