Počela je izborna šutnja

 

Počela je izborna šutnja

Jutros u 7 sati u Bosni i Hercegovini nastupila je izborna šutnja uoči sutrašnjih lokalnih izbora.

Zbog kršenja izborne tišine izricat će se kazne koje iznose od 1.000 do 10.000 KM za stranku, od 1.000 do 5.000 KM za kandidata, priopćeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva.

Biračka mjesta otvaraju se u nedjelju u sedam sati, a ovo su prvi izbori u BiH koji se provode u vrijeme pandemije što je veliki izazov za sve sudionike u izbornom procesu.

Na lokalnim izborima sudjeluje 543 politička subjekta, od čega 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina. Za lokalne izbore ovjereno je 30.809 kandidata.

Sutra kada se otvore biračka mjesta, obavezno je pridržavanje epidemioloških mjera. S tim u vezi, obavezno je održavanje fizičke distance između članova biračkog odbora od minimalno 1,5 metar. Svi članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici dužni su da se pridržavaju općih mjera zdravstvene zaštite uključujući redovno i temeljito pranje ruku, dezinfekciju, pokrivanje usta i nosa kod kašljanja i kihanja, održavanje fizičke distance.

Što se tiče glasanja onih koji su u samoizolaciji ili su zaražene koronavirusom svoje biračko pravo mogu ostvariti aktivnom registracijom kod nadležnog izbornog povjerenstva osnovne izborne jedinice na način da se uputi zahtjev općinskom odnosno gradskom izbornom povjerenstvu pisanim putem ili mailom ili potpisanim zahtjevom kojeg će neki član obitelji odnijeti u izborno povjerenstvo i uz dostavljen dokaz o izrečenoj mjeri izolacije.

U općinama i gradovima u BiH do sada je formirano 129 COVID mobilnih timova.

Središnje izborno povjerenstvo registriralo je 109 međunarodnih promatrača, 123 promatrača političkih subjekata te 3.824 promatrača udruženja građana.

”Na lokalnim izborima sudjeluju ukupno 543 politička subjekta, od čega 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 neovisnih kandidat pripadnik nacionalnih manjina. Za lokalne izbore ovjereno je 30.809 kandidata”, pojasnio je za Bljesak.info predsjednik SIP-a Željko Bakalar

bljesak.info


izborna_sutnja.jpg

 

Slika bannera nedostaje