Počelo obilježavanje 29. obljetnice sjećanja na žrtve Kupresa 1992.

 


Obilježavanjem 29. obljetnice sjećanja na žrtve Kupresa 1992. godine, delegacija općine Kupres i Udruge proistekle iz Domovinskog rata položili su vijence i upalili svijeće na spomen obilježjima Suho Polje, Kupreško Polje i na spomen obilježju Vukovarcima u 14:00 sati.

Borba za Kupres bila je jedna od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. Počela je 3. travnja i trajala je sedam dana. Branitelji se na ovaj dan prisjećaju 160 poginulih i nestalih Hrvata u borbi protiv srpskog agresora 1992. godine.

Promjenjiva ćud klime na kupreškoj visoravni pokazala se istom kao i tih travanjskih dana 1992. godine. U jednom trenutku snježna oluja je prekrila sve. Branitelji velikog srca i čelične volje suprostavili su se daleko nadmoćnijem neprijatelju, a iz oluje kao avet su izvirale tenkovske cijevi, bio je to direktni susret sa smrti.

Ovo je još jedno podsjećanje na njihovu bezgraničnu hrabrost , ovo je još jedan spomen na žrtvu hrvatskog naroda na Kupresu.

Epidemija korona virusa i ove je kao i prošle godine ostavila trag kada je u pitanju sjećanje na ovu bitku , stoga izaslanstva koja su položila vijence nisu bila tako brojna. U narednim danima program obilježavanja za žrtve hrvatskog naroda na Kupresu je sljedeće: Subota, u 10:00 sati, Polaganje vijenaca na spomen obilježju Hrvatskog naroda za sve žrtve II. Svjetskog rata i Domovinskog rata, a u 11:00 sati Sveta misa za poginule u obrani Domovine.

 Misa sa zajedničkim opijelom za sve poginule i sahranjene na Kupreškoj visoravni je u Crkvi Svete Obitelji u Kupresu.

 

Slika bannera nedostaje