Pokažite što vama znači 1. svibanj

 

27.04.17 09:41 Vijesti


Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. maja/svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt. To je nepobitna povijesna činjenica.

Međutim, što u današnje vrijeme Vama znači 1. svibanj? Je li 1. svibanj samo još jedan dan koji se u kalendaru obilježava kao neradni? Ove godine Međunarodni praznik rada „pada“ na ponedjeljak, pa je možda još jedan produženi vikend? Možda prilika da se okupite s društvom na roštilju? Mogućnost da radnici i sindikati putem prosvjednih šetnji ukažu na loš položaj radnika? Vjerujemo da je Međunarodni praznik rada sve ovo i više od toga.

Centar za građansku suradnju je prošle godine, na službenoj facebook stranici Koalicije sindikata i NVO, objavljivao fotografije i komentare koji su vezani za obilježavanje Međunarodnog praznika rada, tako da smo pratili prosvjedne šetnje radnika i sindikata u BiH, Hrvatskoj, Srbiji ali i u cijeloj Europi, gdje je na ovakav način obilježen 1. svibanj. Također smo objavljivali i fotografije naših građana i građanki, kako 1. svibanj koriste kao priliku za druženje s prijateljima, kolegama, obitelji.

Ove godine, pozivamo sve građane i građanke da nam se pridruže u praćenju događanja na Međunarodni praznik rada, te da nam šaljete u inbox, službene facebook stranice Koalicija sindikata i NVO, Vaše fotografije i komentare, i pokažite na koji način Vi obilježavate 1. svibanj i ljudi oko vas.

 

Slika bannera nedostaje