Potpisani Ugovori o zakupu lovišta između Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije i lovačkih udruga

 

28.07.20 13:22 Vijesti

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ, Ivica Brešić 24. srpnja 2020. godine potpisao je ugovor s predstavnicima lovačkih udruga na području Hercegbosanske županije zadesetogodišnji zakup sportskogospodarskih lovišta Osječenica - Jadovnik, Ždralovac –Nuglašica, Orlov kuk, Kamešnica – Grabovica, Kovač- Ljubuša.

Jedna od tema ovog sastanka bila je i tekuća problematika gospodarenja lovištem s kojom se susreću naše lovačke udruge već dugi niz godina, a posebno u ovoj godini kada im je prihodod stranih lovaca znatno umanjen. Na zahtjev koordinacijskog tijela - županijskog vijeća zalovstvo HBŽ i predstavnika lovačkih udruga, resorno Ministarstvo će zatražiti od Vlade HBŽda sve korisnike sportskogospodarskih lovišta oslobodi plaćanja zakupnine za lovnu2020./2021. godinu, zbog nastale situacije s Covid-19 kako bi se lakše zadržala radna mjestalovočuvara koji su stalno zaposleni u lovištu.Osim toga korisnicima lovišta HBŽ nisu isplaćena sredstva u vrijednosti 50% lovnogospodarske osnove što je bila obveza ove Vlade pa bi oslobađanje zakupnine za ovugodinu bio jedan od načina refundiranja troškova izrade LGO.

Lovačke udruge na području HBŽ trenutno zapošljavaju 11 lovočuvara dok korisnici gospodarskih lovišta u kraćem razdoblju imaju obvezu zaposliti minimalno po jednoglovočuvara što bi trebalo znatno utjecati očuvanju brojnog stanja divljači u lovištu.

Vrijednost sklopljenih ugovora između Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ i korisnika športskogospodarskih lovišta iznosi 37.770,00 KM što je za naše lovačke udruge znatan iznos koji bi se mogao upotrijebitiu svrhu prehrane divljači ili nekog drugog ulaganja u lovište.

Priopćeno je iz Vlade Hercegbosanske županije.

28.jpg

 

Slika bannera nedostaje