Predstavljanje knjige - Krajobrazi duše autora Ante Brajke-Anteka

10.07.23 11:56

Kultura

Podijeli

U subotu 8. srpnja 2023. u Hrvatskom domu u Kupresu, u prekrasnom ozračju, održana poetsko-glazbena večer na kojoj je predstavljena prva zbirka poezije šuičkog pjesnika, pjevača i ljubitelja pasa Ante Brajke, mnogima dobro poznatog Anteka. A bilo je to mnogo više od promocije knjige!

356134037_695747715721325_559864.jpg

U glazbenom dijelu sudjelovala je Klapa “Sveti Jeronim” iz Šujice kojoj je Ante Brajko Antek i utemeljitelj i predsjednik i pjevač – solist, Anice i Lucija Ivić djevojke iz Kupresa, Karla Radoš, iz Tomislavgrada (Blažuj) darovita glazbenica i Noa Barišić, iz Šuice, glazbenik pred kojim je sigurno lijepa glazbena karijera, a uz njihovu glazbu stihove su recitirali članovi obitelji Barišić: Rebeka, Nikol i Željka, također iz Šuice.

Večer su organizirali Hrvatski dom Kupres, Matica hrvatska Tomislavgrad i Matica hrvatska Kupres ,a izdavač knjige “Krajobrazi duše” je Matica hrvatska Tomislavgrad. Voditelj, moderator večeri bio je Josip Ivić - Rašo.

Namjerno predstavljače knjige nismo stavili na početku, iako po onome što si rekli o Antekovim stihovima zaslužuje veliku pozornost: prof.Ružica Hrnjkaš Živković, prof. Snježana Redžepagić, novinarka i pjesnikinja Ljuba Đikić i prof. Mate Kelava, predsjednik Matice Hrvatske Tomislavgrad.

Nadugo i naširoko, profesorski je gospođa Hrnjkaš Živković analizirala nekoliko pjesama iz “Krajobraza duše”, čitajući pojedine strofe i hvaleći autora za lijep, lirski izričaj, stihotvorstvo, za vrijedne pjesme u svakom od pet ciklusa, koje preporučuje svima.

Predsjednik Matice hrvatske Tomislavgrad, prof. Mate Kelava, očekivano, govorio je u uspjesima Matice, posebice kada je riječ o izdavačkoj djelatnosti, a zatim je govorio o sportskoj karijeri pjesnika Anteka, koji je bio nogometaš HNK “Tomislava”, a zatim predsjednik istoga kluba, za koji je i danas vezan.

O nježnim, lirskim, ljubavnim, gotovo svilenim pjesmama iz zbirke “Krajobrazi duše”, govorila je i duvanjska pjesnikinja i novinarka Ljuba Đikić, ističući kako je teško povezati Anteka, gromadu od čovjeka, ljudinu ( u svakom smislu riječi) s tako nježnim, počesto sjetnim, nostalgičnim stihovima, koji će svakoga čitatelja dirnuti u srce i vraćati ga da pročitava svaku pjesmu, a sve su poj iz srca, iz duše, bilo o čemu da pjeva: o uspomenama sjećanjima; o vjeri i domovini- Hrvatski rubac i Kristovo lice; o rijekama obalama; o čovjeku i psu ili o sinovima planina i polja. Naslovi su to pet ciklusa u koje je raspoređeno oko 140 pjesama i desetke fotografija, koje je sam pjesnik snimio, a koje odlično ilustriraju sadržaj pjesama.

Na kraju je o knjizi govorila prof. Snježana Redžepagić, koja, osim zajedničke ljubavi s Antekom prema stihovima, prema lijepoj pisanoj riječi, dijeli i ljubav prema životinjama, posebice psima. Zato je analizirala pjesmu Slobode malo (Psima na lancu), koja završava strofom: ” U osvit zore doći ću/s kliještima od zlata/presjeći omču oko vrata./Onda ćemo lagano, preko strme kose/preko velike hladne vode u polja slobode”. Ima li ljepše ilustracije ljubavi između čovjeka i psa od ove, Zapitala se prof. Snježana, a tada se, neočekivano, ispričala svim svojim bivšim učenicima, a bilo ih je nekoliko u publici (a i Ante Brajko Antek je s ponosom istaknuo da mu je bila najdraža profesorica) ako su ikada dobili jedinicu iz poezije, iz pjesma, jer je shvatila kako svatko doživljava poeziju na svoj način i ima je pravo i voljeti i ne voljeti, ali ne treba zato dobivati jedinice. Aluzija je to bila na Antekovu pjesmu Čitanka, u kojoj pjesnik govori o tomu kako ne želi, i kad bi svi htjeli, naći se u Čitanci, pa da neki učenicu jer nisu naučili pjesmu dobiju jedinicu!

A ova poetsko-glazbena večer i knjiga “Krajobrazi duše” Ante Brajke Anteka zaslužila je čistu peticu, što je potvrdila i publika dugim pljeskom.

Izvor: Tomislavnews, Link 

Slika bannera nedostaje