Predstavljen Zbornik radova predavača sa Seminara Hrvata u Bosni i Hercegovini

21.08.23 11:56

Vijesti

Podijeli

Zbornik radova predavača sa Seminara folklora Hrvata u Bosni i Hercegovini preksinoć je predstavljen na Kupresu u sklopu Seminara folklora Hrvata u BiH. Zbornik u izdanju UHAKUD-a u BiH na 287 stranica i u 15 radova obrađuje teme: djelatnost UHAKUD-a u BiH, budućnost nematerijalne kulturne baštine, pjesme, plesove, dječje igre, tradicijska glazbala, narodne nošnje, digitalizacija sadržaja nematerijalne kulturne baštine. Izdan je u povodu obilježavanja dvadesetogodišnjeg djelovanja UHAKUD-a u BiH, a autori svih radova su predavači sa Seminara. Iako je Zbornik svjetlo dana ugledao 2020.godine, zbog pandemijskih okolnosti, njegovo predstavljanje prolongirano je za ovo godinu kada je UHAKUD u BiH ponovno pokrenuo i održavanje Seminara folklora Hrvata u BiH. Naime, upravo je Seminar bio baza za nastanak jednog ovakvog uradka, a sam Zbornik predstavlja riznicu tradicije s obzirom na raznolikost tematike koju obrađuje. Zbog svog sadržaja važnost Zbornika je višestruka, jer u isto vrijeme ima etnomuzikološku, stručnu i pedagošku vrijednost.

Zbornik su predstavili predsjednik UHAKUD-a u BiH i nakladnik Vedran Vidović, mag.ing.aedif. , dr. sc. Marina Bazina, docentica sa Studija glazbe Sveučilišta u Mostaru i urednik Zbornika Jure Miloš, mag. hist. et phil.

Osim iznesenih pojedinačnih zapažanja o procesu nastanka zbornika, sadržaju, te njegovoj važnosti u očuvanju nematerijalne kulturne baštine svi predstavljači su istakli nadu kako će ovaj zbornik pomoći budućim polaznicima Seminara u njihovom daljnjem usavršavanju i istraživanju, kao i svima onima kojima je stalo do očuvanja svoje izvornosti, kulture, identiteta i narodnosti.

U glazbenom dijelu sudjelovali su polaznici Seminara folklora Hrvata u BiH.

IMG_20230820_WA0005.jpgIMG_20230820_WA0009.jpgIMG_20230820_WA0013.jpg

 

Slika bannera nedostaje