Prije 24 godine oslobođen je Kupres

 

03.11.18 09:17 Vijesti

Prva združena akcija Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH, nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994. godine, operacija Cincar završena je 3. studenog 1994. Operacija je počela 1. studenog, a ime je dobila po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njenom istoimenom vrhu, piše Povijest.hr.

Naime, područje Kupresa bilo je okupirano od strane Jugoslavenske narodne armije i bosanskih Srba još od 1991. godine te je vojska Republike Srpske držala u svojim rukama strateški važne prijevoje Malovan i Kupreška vrata. Oslobađanje ovog područja bilo je strateški važno i Hrvatima i Bošnjacima. Hrvatima kako bi oslobodili okupirani Kupres i omogućili povratak protjeranog stanovništva, što bi ujedno otklonilo mogućnost srpskog napada prema Šujici te Livnu i Tomislavgradu. S druge strane, Bošnjacima bi oslobađanje ceste Bugojno-Livno bitno popravilo opskrbne rute iz Dalmacije prema dijelovima središnje Bosne koje su držali.

Napad HVO-a bio je vođen od strane Zapovjednog područja Split i izveden od strane 2. gardijske brigade HVO-a, a s muslimanske strane bio je u odgovornosti 7. korpusa Armije BiH.

Također akcija je poslužila i za slabljenje i zaustavljanje neprijateljske ofenzive na Bihać koja je bila u tijeku.

Operacijom je oslobođen veći dio Kupreške visoravni zajedno s Kupresom. Ukupno je oslobođeno područje površine oko 600 četvornih kilometara, a vojska bosanskih Srba odbačena je dalje od planine Cincar te je otvorena prometnica Bugojno-Livno.

Operacija Cincar ujedno je bila uvod u hrvatske oslobodilačke operacije koje su uslijedile: Zima ’94., Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95. i Oluja. Za operaciju Cincar često se tvrdi kako je bila presudna i za oslobađanje Hrvatske, piše Dnevno hr. 

undefined

 

Slika bannera nedostaje