AUDIO: Propovijed don Tome Mlakića na Svetoj Misi koja je služena povodom Dana općine Kupres

17.09.23 11:36

Vijesti

Podijeli

Danas, 17. rujna 2023. godine u 11:00h slavljena je Sveta misa u župnoj crkvi Svete Obitelji povodom Dana općine Kupres koji smo započeli obilježavati u petak 15. rujna, a završavamo sutra na sam Dan Općine Kupres i 562. obljetnicu prvog spominjanja Kupresa i kupreškog kraja u pisanom dokumentu, darovnici, posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, izdanoj na Bobovcu 18. rujna 1461. godine.


Prigodnu propovijed osvrnuvši se na Evanđelje Mt 18,21-35 izrekao je don Tomo Mlakić, župnik župe Kupres uz koncelebraciju kapelana don Jadranka Kurta.

"10 000 talenata je bila nezamislivo visoka suma. Jedan talent je iznosio oko 6000 denara, a denar je bila dnevnica. Radilo se jedan dan za denar. Obični radnik je za talent trebao raditi 16 godina. A 10 000 talenata po Isusovoj računici, 10 000 koje kralj prašta svome sluzi obični radnik ne bi zaradio za 160 000 godina. Ako bi ove brojke preslikali u današnje vrijeme onda možemo i ovako reći. Nije moguće ovoliko zaraditi ako nisi bio na pravoj strani i ako se tamo nisi našao u pravo vrijeme, i danas oni koji se neće i ne žele pokloniti i pokoriti rade za denar, ali vjerujem da su s tim sretni. I da mirno spavaju. Oni koji novac ubiru i od pobijenih slavonskih svinja znaju da je ta kora kruva gorka i da će na kraju nekom prisist i zapet u grlu. Hoće jer je Božja zadnja. Ima na jednom drugom mjestu u Bibliji kako očevi jedoše kiselo grožđe a sinovima zubi utrnuše."

-"Dugujemo ljubav, dugujemo praštanje i to možemo činiti samo ovdje na Zemlji. Gore bi bilo prekasno." Kazao je između ostalog don Tomo.


Propovijed u cijelosti poslušajte ovdje:

Sveta_misa_Dan_opcine_Kupres_17_ - Copy 2.mp3Cijelu svetu misu poslušajte ovdje:

Sveta_misa_Dan_opcine_Kupres_17_ - Copy 1.mp3


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

18.rujan je najznačajniji datum u životu građana naše općine, ali i dan zahvalnosti zbog svega što su nam naši preci ostavili u nasljeđe, dajući nam temelje na kojima bi zajedničkim snagama, razumijevanjem i opraštanjem trebali graditi uspješniju budućnost kako za nas tako i za buduće naraštaje. - Sa iskrenom vjerom u dragoga Boga da će tako i biti i željom da će vrijeme koje je pred nama donijeti više radosti, zadovoljstva, zdravlja i života svima nama, i u konačnici da život u općini bude dostojniji onako kako to narod koji živi ovdje to i zaslužuje!


IMG_20220317_WA0002 - Copy 1.jpg
 

Slika bannera nedostaje