Proslavljen Dan općine Kupres

 


Kupres i Kuprešaci danas su proslavili svoj veliki dan - Dan općine Kupres. Dan je to kad se sjećamo prvog pisanog spomena našeg gradića koji je pronađen na darovnici bosanskog kralja Stjepana Tomaševića u kojoj je on svome stricu Radivoju, između ostalog, darovao i Prosik na Kupresu. Danas, točno 560 godina nakon potpisivanja darovnice, Kupres i Kuprešaci slave Dan općine.

grb_Kupres.png


Povodom obilježavanja Dana općine Kupres u petak je održan kros učenika osnovne i srednje škole u Kupresu. Nagrade najbržim učenicima, u prostorijama Osnovne škole fra Miroslava Džaje, uručili su nastavnik Ivica Lozančić, ravnatelj Marko Tovilo i načelnik općine Kupres Zdravko Mioč.

Svečano obilježavanje Dana općine Kupres počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem spomen-obilježju u spomen parku nakon čega je služena sveta misa u crkvi Svete Obitelji.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća koja je započela u 12:15 sati, okupila su se brojna visoka izaslanstva iz svih razina vlasti.

Svečana sjednica otvorena je himnom Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a od predstavnika općine Kupres, prvi se na sjednici obratio domaćin načelnik Zdravko Mioč koji se osvrnuo na važnije projekte koji su realizirani i koji se realiziraju na prostoru općine Kupres i onoga što se još treba odraditi.

Načelnik Zdravko Mioč zahvalio se svim građankama i građanima naše općine na ukazanom povjerenju izrazivši nadu da su njegova nastojanja urodila dobrim plodom te čestitavši Dan općine svim građanima Kupresa.

zdravko_mioc_2021.jpg

Odluka o dodjeli javnih priznanja Općine Kupres donesena je 2018. godine i u odluci stoji da se Javna priznanja dodjeljuju građanima – pojedincima, državnim organima i drugim institucijama i pravnim subjektima za doprinos u razvoju Općine u oblasti demokracije, unapređenja ljudskih prava, obrazovanja, razvoja znanosti, kulture, sporta i poduzetništva.

Također, javna priznanja mogu se dodjeljivati i državljanima drugih zemalja, prijateljskim gradovima, međunarodnim organizacijama i organima drugih država ili njihovim tijelima, ustanovama ili udruženjima. Javna priznanja Općine Kupres mogu se dodjeljivati i posthumno.

Javna priznanja Općine Kupres su:

1. Počasni građanin Općine Kupres

2. Zlatna plaketa Općine Kupres

3. Zahvalnica Općine Kupres

Ove godine, dodjeljuju se tri (3) Zahvalnice i dvije (2) Zlatne plakete i (1) priznanje Počasni građanin.


Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović proglašen je na svečanoj sjednici kupreškog Općinskog vijeća prilikom obilježavanja Dana općine, počasnim građaninom Kupresa – zbog posebnih zasluga u promicanju potreba i interesa Općine Kupres kao i potpora u realizaciji brojnih kapitalnih projekata bitnih za razvoj Općine

Zahvalnica Općine Kupres dodjeljuje se pravnim i fizičkim osobama za izražen doprinos u razvoju društvenih odnosa i unapređenje razvoja općine u oblasti gospodarstva, obrazovanja, znanosti, kulture, sporta, socijalne zaštite, humanitarnih i drugih djelatnosti te za aktivno sudjelovanje i osobni angažman i rad na projektima od općeg interesa građana općine Kupres

Na održanoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Kupres u hotelu Adria-Ski gdje je, među ostalim, odlukom ovog vijeća o javnim priznanjima uručena zlatna plaketa gospodinu Jošku Roščiću zbog izuzetnog doprinosa zbrinjavanja i skrbi prognanih Kuprešaka u ratnom periodu od 1992. do 1995. godine u Općini Baška Voda.

Zlatnu plaketu dobio je i gospodin Marko Dumančić, odvjetnik iz Osijeka za izniman doprinos koji je postigao kao predsjednik „Zavičajnog kluba“ pomažući Kuprešacima za vrijeme rata.

Zahvalnice su dobili:


- 1.vod,3.satnije – Deminerska bojna OS BiH radi prožrtvovnosti, nesebičnog zalaganja i savjesnog rada pri deminiranju prostora općine Kupres.

- Šumarija Kupres – radi nesebičnog zalaganja u očuvanju prirodnih bogatstava prilikom požara na području općine Kupres.

- Dom zdravlja Kupres – za prožrtvovnost u radu i nesebičnost u spašavanju ljudskih života u vrijeme pandemiije COVID 19.


Danu općine Kupres prisustvovali su prof.dr. Dragan Čović, predsjednik Vlade HBŽ Ivan Vukadin, ministar unutarnjih poslova Mario Lovrić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Gordana Nakić, Tomislav Vrdoljak konzul RH u Livnu, tajnik grada Valpova Zvonko Barišić, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić, gradonačelnik Grada Livno Darko Čondrić, predsjednik ŽO HDZ BiH HBŽ Dragan Konta, izaslanik u Domu naroda FBiH te zastupnik u Skupštini HBŽ Ivan Ivić, načelnik općine Posušje Ante Begić i predsjednik OV Ivan Lončar, načelnik općine Grude Ljubo Grizelj i predsjednica OV Franka Zorić, mladež HDZ BiH ,Oružane snage BiH i demineri.

Svečanu sjednicu svojim nastupom uljepšale su ŽVS Ivančice koje već godinama rade na prikupljanju i obradama kako tradicijskih kupreških pjesama tako i onih novijeg datuma.

ivancice_18_9_2021.mp4

Proslava Dana općine Kupres završena je prigodnim svečanim domjenkom u prostorijama hotela „Adria-Ski“ u Kupresu.


Obraćajući se nazočnima, Dragan Čović se zahvalio na priznanju, svima čestitao Dan općine Kupres te poseban pozdrav uputio svima koji su došli iz drugih sredina, kao prijatelji Kupresa.

”Držimo se svi zajedno i onda vjerujmo da će u Kupresu svake godine biti novi projekti te da ćemo se moći veseliti svakoj novoj obljetnici”, poručio je Čović.

Naglasio je kako je ispred njega još jedan poseban zadatak – do kraja godine posvetiti se dugo pripremanoj priči oko osiguranja ravnopravnosti Hrvata i njegovom legitimnom predstavljanju u institucijama vlasti na svim razinama u BiH. Izrazio je uvjerenje da će se to završiti u narednih par mjeseci.

”Drugi, jednako važan, možda još važniji zadatak je koordinacija koju usuglašavamo s Vladom RH, otprilike to je danas dvanaest ministarstava Vlade RH sa sličnim institucijama koje sukladno našim ustavnim ovlastima imamo od općinske do državne razine, kako bi osigurali da mnogo izraženija sredstva i pomoć Vlade RH bude prepoznata u područjima BiH gdje živi naš narod. Vjerujemo da ćemo do kraja ovog mjeseca imati taj prvi sastav te koordinacije, kako bi se do kraja uključili u sve projekte EU koji preko Vlade RH osmišljamo da budu realizirani ovdje u BiH i Kupresu”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

U linku ispod možete poslušati cijeli govor predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića:

Covic_govor_na_svecanoj_sjednici.mp3

dragan_covic.jpgSvečanu sjednicu možete u cijelosti poslušati u linku ispod:

Svecana_sjednica_18_09_2021.mp3


Izjava načelnika Zdravka Mioča:

izjava_nacelnik_18_9_2021.m4a

nacelnik_izjava.jpg


Izjava tajnika Grada Valpova Zvonka Barišića:

izjava_valpovo_18_9_2021.m4a

barisic_izjava.jpg
U povodu obilježavanja predviđen je i nogometni susret veterana navijača Dinama i Hajduka koji će se održati u nedjelju, 19. rujna, s početkom u 14 sati na Gradskom stadionu u Kupresu.

 

Slika bannera nedostaje