FOTO: Proslavljeno 150 godina župe Suho Polje

16.08.23 08:09

Vijesti

Podijeli

Na blagdan Velike Gospe župa Uznesenja Blažene Djevice Marije na Suhom Polju proslavila je 150 godina postojanja.

Svečanu svetu misu predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić uz koncelebraciju domaćina župnika fra Nike Petonjića, don Tomislava Mlakića, župnika župe Kupres i don Jadranka Kurta uz još 10- ak svećenika.

367739460_270608635682271_363575.jpg

Okupljenima se na početku obratio fra Niko Petonjić.

Nadbiskup je u svojoj propovijedi podsjetio kako na svetkovinu Velike Gospe Crkva obilježava trenutak kada je Mariju njezin sin Isus primio u nebesku slavu. „U nekim dijelovima kršćanstva Uznesenje Marijino na nebo naziva se i Ljetni Uskrs. Ovaj izraz je tim značajniji što je u stanju istaknuti činjenicu da je perspektiva u kojoj se nalazi današnji blagdan izvorno Uskrs. Uskrs je u središtu otajstva Marijina Uznesenja na nebo. Uskrs je veliko otajstvo našeg spasenja koje označava Isusov prijelaz u Očevu slavu kroz muku, smrt i uskrsnuće. Krist je prvi uskrsnuli - prisjeća se Sv. Pavao - Marija je prva među uskrslima s Kristom, to jest prva koja je na jedinstven način uživala istu sudbinu slave kao Isus. Marija, koja je rodila Sina Božjega u tijelu, stvorenje je koje je najviše uključeno u ovo otajstvo, otkupljeno od prvog trenutka svoga života i na vrlo poseban način povezano s mukom i slavom svoga Sina. Dok je, naime, svakome od nas suđeno da trpi stanje groba, Marija je na kraju svog života odmah uvedena, čak i u svome tijelu, u vječnu slavu“.

Cijelu propovijed poslušajte ovdje:

propovijed_mons. vuksic.mp3

Ovom prilikom nadbiskup je blagoslovio kalež i pliticu koju su darovali župljani.

Na kraju svete mise župnik fra Niko zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli oko organizacije proslave blagdana i najavio nastavak proslave 150. obljetnice župe.

Nakon svete mise slavlje je nastavljeno u predvorju ispred i oko crkve pod šatorom. Bio je priređen ručak za sav puk i goste, njih oko dvije i pol tisuće, te glazba. Čula se pjesma i zaplesalo kolo.

Uoči blagdana Blažene Djevice Marije, zaštitnice župe prikazan je film kojeg su pripremili braća Miro i Rudolf Mioč u sklopu prigodne akademije na kojoj je o župi govorio i fra Marijan Karaula, autor monografije o župi Suho Polje.

Film je najavio fra Mirko Filipović, svećenik franjevac koji je vrlo nadahnuto govorio o samom filmu i sa stručne strane pojasnio njegove osnovne karakteristike da bi gledatelji što bolje mogli razumjeti i doživjeti film. Za vrijeme prikazivanja filma vidne su bile emocije gledatelja posebno župljana župe Suho Polje koji su na vrlo dojmljiv način imali priliku vidjeti prikaz povijesti župe kroz riječi koje Blažena Djevica Marija upućuje fratru u čijem liku se zrcale svi franjevački svećenici i kapelani koji su služili u župi Suho Polje. Nakon završnih scena filma uslijedio je glasan i dugačak pljesak koji je bio jedinstvena potvrda i dokaz koliko je dubok dojam na gledatelje ostavila ova projekcija. Na kraju su riječi zahvale uputili svima onima koji su im pružili potporu autori filma braća Rudolf i Miro Mioč kao i župnik fra Niko Petonjić kao domaćin.

Uvijek je lijepo doživjeti obljetnicu i sjetiti se nekoga događaja i razdoblja od tog događaja do danas. Ako su lijepa prisjećanja, ako je razdoblje uspješno, ako se slavi s radošću i puna srca, to daje jednu novu dimenziju življenja i svakom pojedincu i svakoj zajednici.

Neka nas sve štiti i čuva naša nebeska majka, Blažena Djevica Marija. Ostanimo u njezinom zagrljaju!

Cijelu svečanu svetu misu poslušajte ovdje:

Cijela_misa_150_godina_zupe_.mp3
 

Slika bannera nedostaje