Razgovor s Matkom Ćurkovićem, predsjednikom Udruge " Kupreški kosci"

 Tradicionalna manifestacija Dani kosidbe na Kupresu “Strljanica 2021” održat će se 3. i 4. srpnja u organizaciji Općine Kupres i udruge “Kupreški kosci”.


Manifestacija počinje u subotu, 3. srpnja, u 17 sati okupljanjem gostiju ispred zgrade Općine nakon čega slijedi otvaranje “Kuće kosaca”. Sat vremena kasnije u velikoj dvorani Hrvatskog doma bit će priređena svečana promocija dodjele certifikata UNESCO-a.


Naime, natjecanje u košenju trave na Kupresu je 17. prosinca prošle godine uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.


Nominacijski dokument za upis na UNESCO-vu listu pokrenula je udruga “Kupreški kosci”, a on je pripreman u suradnji s Federalnim ministarstvom kulture i sporta, uz podršku drugih bh. znanstvenih i kulturnih institucija.


Prvi dan tradicionalne manifestacije završava etno festivalom “Moj Ivane” uz nastupe folklornih društava i vokalnih skupina iz BiH i inozemstva.


Središnji događaj ovogodišnje “Strljanice” – natjecanje kosaca zakazano je za nedjelju, 4. srpnja, u 14 sati, a proglašenje pobjednika očekuje se oko 16 sati.Subota, 3. srpnja 2021. godine


16.00-17.00 sati – okupljanje gostiju ispred zgrade općine


17.00 sati – svečanost otvaranja „Kuće kosaca“


19.00 sati – velika dvorana Hrvatskog doma, svečana promocija dodjele Certifikata UNESCO-a


19.30 sati - Etno festival „MOJ IVANE“


21.00 sat – večera za goste


Višestoljetna tradicijska kupreška manifestacija “Dan kosidbe na Kupresu – Strljanica” po nekim izvorima održava se od 1687.


Kako su se ponuđeni proizvodi morali probati, isprobavanje je preraslo u natjecanje, a najbolji proglašavan je “kosbašom”. Sve do polovine 20. stoljeća, pa i koju godinu kasnije, na Kupresu nije bilo veće časti i ugleda od ugleda “kosbaše”.


Gostujući u programu našeg radija Matko Ćurković, predsjednik udruge “Kupreški kosci”, s kojim je razgovarao Josip Ivić - Rašo, najavio je ovogodišnju kosidbu.


Razgovor možete poslušati u linku ispod


Dani_kosidbe_na_Kupresu_2021_p.mp3


program_strljanica_2021_2.pngstrljanica_plakat.pngmatko1.jpg

 

Slika bannera nedostaje