Razgovor sa predsjednikom HNK Kupres Mirkom Ćaletom

 

25.10.17 13:29 Interview

Razvovor sa predsjednikom HNK Kupres Mirkom Ćaletom, o stanju, ambicijama i budućnosti HNK Kupres

HNK- Proteklo je već 8 mijeseci kako si izabran za predsjednika, kako ti se čini to sve iz perspektive predsjednika ?

Mirko- Situacija je takva da je svaki dan borba, uvijek nešto iskrsne, ali ovaj period bih okarakterizirao kao dinamičan, interesantan te izazovan.

HNK- Situacija u omladinskom pogonu ?

Mirko- Imamo u klubu fiksno 50 djece, s intervalima ih zna biti i do 70, što je po meni za naš mali grad ( 2000 ) solidna i respektabilna brojka. Imamo 2 natjecateljske kategorije početnika i pionira koji se takmiče sa klubovima kao što su: NK Široki Brijeg , HŠK PosušjeHNK GrudeNK Troglav 1918 Livno.....te ostalim klubovima, te sa velikim brojem ekipa igramo izjednačeno, a odgovorno tvrdim da imamo selekciju pionira koji spadaju među 3-4 najbolje ekipe u ligi.

HNK- Situacija sa seniorima ?

Mirko- Nakon što je donešena odluka na Upravnom odboru kluba da se ide u Međužupanijska nogometna liga HBŽ/ZHŽ odlučeno je da u toj ligi za ovu sezonu igraju isključivo domaći igrači koje HNK Kupres ima, te da je ova sezona ogledna, da se vidi na koga HNK Kupres može računati u budućnosti. Za proljetni dio prvenstva priključuju nam se neki igrači koji se vraćaju nakon pauze ( povrede, spriječenost ) te naši omladinci kojima je pola godine u razvoju itekako veliko.

HNK - Financjska situacija u klubu ?

Mirko- Financijski klub puno lakše funkcionira otkako se igra Međužupanijska nogometna liga HBŽ/ZHŽ iz niza razloga. Fiksni troškovi su puno manji nego dok je klub igrao u 2. razredu Federalnog nogometa. Takse za službene osobe su i do 3 puta manje, pa je procjena da će klub imati 8000 KM do 10000 KM manji proračun u odnosu na isto razdoblje u prošloj godini.

HNK- Kako funkcionirate sa navijačima/ javnosti ?

Mirko - Što se tiče navijačke skupine, ona bodri svoj klub, bez obzira na sve. Predvidili smo u novom statutu da i navijači imaju svoje predstavnike u skupštini kluba, te da se zajednički donose odluke.

Treba biti iskren i priznati da dio javnosti smatra da HNK Kupres treba igrati 2.ligu Federalnog nogometa. Kad smo donosili odluku o istipanju iz 2.lige znali smo da to može biti Kohlovska odluka, da će biti dosta prigovora, ali smatramo i dalje da je to bila dobra odluka, te vjerujemo da ćemo kroz godinu/ dvije napraviti ekipu od većinski naših mladih igrača, koja će se vratiti u viši rang natjecanja.

HNK- Kakva je suradnja sa Općinskim načelnikom, Općinom Kupres kao osnivačem HNK Kupres ?

Mirko- Suradnja je na zavidnom nivou, kao i do sad Općina snosi većinu 80% troškova kluba. Kao što sam ranije naveo, ove polusezone će biti velika ušteda cca 10 000KM u odnosu na lani, pa ćemo mi kao klub poslati prijedlog Općinskom Načelniku i Općinskom Vijeću da se dio sredstava koji ostaju u proračunu osiguraju za dovršetak svlačionice, te prateće infrastrukture, kako bi bili konkurentni koristiti naš teren za pripreme ekipa koje dolaze na Kupres. Smatramo da se u našoj svlačionici može osigurati i smještajni kapacitet, pa bi u punom smislu mogi udomaćiti ekipe za vrijeme visinskih priprema.

HNK- Aplicira li kluba na natječaje za sufinanciranje sporta ?

Mirko- Klub aplicira, te smo već prošli na županijskom natječaju, čekamo županijsko ministarstvo da nas zove na potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava. Ovih dana trebaju biti rezultati Federalnog ministarstva na koji smo također aplicirali.

HNK- Koliko klub može osigurati sredstava izvan općinskog proračuna ?

Mirko- nadamo se što više, ali u ovom trenutu je realno 5 do 10 tisuća maraka, što je svakako dobro.

HNK- Hvala za izdvojeno vrijeme :)

Mirko- Hvala i vama.


HNK Kpres

mirkan.jpg

 

Slika bannera nedostaje