Reagiranje poljoprivrednih proizvođača HBŽ

 

28.06.11 23:01 Vijesti

Sredstva za ove namjene iznose 54.000.000 KM, koje će Ministarstvo doznačiti njihovim korisnicima, odnosno onim poljoprivrednim proizvođačima koji posjeduju urednu dokumentaciju za robe koje su prodali i na koje je plaćen PDV, a što znači uredna dokumentacija, pitaju poljoprivrednici iz HBŽ.Dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović održao je u četvrtak, 23. 06. 2011. godine u prostorijama Ministarstva sastanak s predstavnicima poljoprivrednih udruženja, na kojemu je najviše bilo riječi o Programu poticaja za ovu godinu, te zaštiti domaće proizvodnje.


Sastanku su prisustvovali predstavnici Seljačkoga saveza FBiH, Federalnoga udruženja proizvođača mlijeka, Saveza farmera-uzgajivača ovaca u FBiH, Udruženja proizvođača sjemena i sadnoga materijala u FBiH, Udruženja agronoma FBiH, Saveza pčelara FBiH i Zadružnoga saveza FBiH.
Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava „Poticaj za poljoprivredu“, utvrđenih Proračunom FBiH za 2011. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, donijela je Vlada FBiH na svojoj posljednjoj sjednici. Sredstva za ove namjene iznose 54.000.000 KM, koje će Ministarstvo doznačiti njihovim korisnicima, odnosno onim poljoprivrednim proizvođačima koji posjeduju urednu dokumentaciju za robe koje su prodali i na koje je plaćen PDV. Pored potpore biljnoj i animalnoj proizvodnji, Programom su, u skladu sa stavovima poljoprivrednika, predviđena i sredstva za kapitalna ulaganja i ruralni razvoj.


Ministar Ivanković-Lijanović izjavio je kako je s poljoprivrednicima raspravio ukupno stanje u poljoprivredi, koje je jako teško, a posljedica je pogrešnoga vođenja poljoprivredne politike posljednjih godina. “Proizvođači su u potpunosti nezadovoljni sredstvima koja imamo na raspolaganju za poticaje u poljoprivredi, s čime se, kao resorni ministar, apsolutno slažem. Stoga smo se složili da trebamo tražiti dodatna sredstva od Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH kako bi entiteti mogli izdvojiti dodatna sredstva za poljoprivredu. U tom smislu već sam pokrenuo inicijative u kojima sam zatražio hitno uvođenje sezonskih zaštitnih mjera u okviru potpisanih sporazuma, kako bi osigurali opstanak domaće poljoprivredne proizvodnje, te žurnu izmjenu Zakona o trošarinama/akcizama i PDV-a (oprezivanje luksuza), kako bi, upravo, osigurali dodatna sredstva za opstanak domaće poljoprivredno-prehrambene proizvodnje”: kazao je Ivanković-Lijanović.

Na sastanku je dogovoreno da predstavnici Ministarstva, zajedno s predstavnicima udruženja poljoprivrednika, u idućih 15-tak dana usuglase način raspodjele sredstava unutar Programa i, eventualno, pripreme izmjene koje su potrebne u interesu domaće poljoprivrede, priopćenje je iz Federalnog ministrastva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.


Na ovo priopćenje i Zaključke Federalne vlade o poticaju u poljoprivredi , upozorili su nas iz Udruge poljoprivrednih proizvođača HBŽ i Tomislavgrada. Naime, oni reagiraju na dio zaključaka u kojima piše:"Sredstva za ove namjene iznose 54.000.000 KM, koje će Ministarstvo doznačiti njihovim korisnicima, odnosno onim poljoprivrednim proizvođačima koji posjeduju urednu dokumentaciju za robe koje su prodali i na koje je plaćen PDV"
Ne znaju s kojim je to poljoprivrednim proizvođačima održan sastanak, ni tko je mogao pristati na  ovakav zaključak, koji nije baš najjasniji. Znači li to da ćemo morati imati administraciju koja će bilježiti svaki prodani litar mlijeka ili svako prodano janje, tele...za to izdavati računa, plaćati PDV, za koje mnogi poljoprivrednici i ne znaju. Ako to znači to, tada će poticaje, a radi se o 54 miluna KM dobiti samo velikiproizvođači, poljoprivredna poduzeća, kakvo je i Lijanovićevo.


Ovi proizvođači kažu kako je, po svemu sudeći, to i bila namjena: male prozivođače uništiti, a velikima dopustiti da imaju još više?! To je potpuno pogrešna politika koja će natjerati 90% proizvođača s područja HBŽ da prestanu proizvoditi .Kažu da su ogorčeni primjedbama kako naša politika i tako ne priznaje legitimitet ni Federalne vlade ni ministra?
" Ma nas to ne zanima, jer novci za poticaj ne znaju ni za legalitit ni legitimitet, oni će se podijeliti nekomu, a mi , manji i srednji poljoprivredni proizvođači u HBŽ ostat ćemo bez ičega, tko će hraniti naše, uglavnom, brojnije obitelji?", pitaju sebe, ministrastvo...poljoprivredni proizvođači, a poziva ( i prozivaju) i medije, koje ovakve teme ne zanimaju.


Evo, mi smo objavili njihovo reagiranje, a uputit ćemo pitanje i Federalnom ministrastvu poljoprivrede da objasni poljoprivrednicima što se sve traži pod "urednom dokumentacijom" bez koje ne mogu ni tražiti ni dobiti poticaj za proizvodnju. 

Tomislavcity

 

Slika bannera nedostaje