Sarajevo osmi put domaćin pčelarskim stručnjacima iz cijelog svijeta

14.11.23 09:20

Vijesti

Podijeli

U Sarajevu će se 18. i 19. studenog održati osmi Međunarodni kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima.

Kongres počinje u subotu ujutro u sarajevskom hotelu Hollywood, a prije ceremonije otvaranja, planirane za 10 sati, medijima će se obratiti organizatori i gosti skupa.

Između ostalih, teme dvodnevnog kongresa bit će terapija pčelinjim otrovom, moguće tehnike za otkrivanje patvorenog meda, pesticidi otkriveni u dodatku za pčele, potencijalni terapeutski učinak derivata, proteinsko gladovanje pčela kao posljedica klimatskih promjena, marketinški aspekti standardizacije kvalitete proizvoda na tržištu.

Za kraj prvog dana planirana je i panel sesija o stanju i perspektivama pčelarstva u BIH i okruženju.

Drugog dana stručnjaci će govoriti o učinku propolisa, utjecaju pčelarstva i apiterapije na razvoj djece, karakterizaciji svježe pčelinje peludi, ulozi senzorskog panela u ocjeni autentičnosti meda, istraživanju o stavovima i primjeni apiterapije za prevenciju i liječenje bolesti, pravnom okviru za obavljanje djelatnosti apiterapije, te novim trendovima u razvoju api turizma i apiterapije.

Na kraju drugog dana planirano je donošenje zaključaka i Rezolucije sudionika kongresa.

U okviru poster prezentacija sudionici će se moći informirati, između ostalog, o temama kao što su promjene u sastavu i svojstvima u medu tokom čuvanja i zagrijavanja, povezanosti medonosne pčele sa prinosom i kvalitetom voća, unaprjeđenju pčelarskog uspjeha kroz izbjegavanje grešaka u tehnologiji, integraciju IOT tehnologije i HACCP principa u pčelarstvu, te ispitivanju kakvoće domaćeg i uvoznog meda.

Do sada se za sudjelovanje na kongres prijavilo više od 150 učesnika, a bit će prezentirana ukupno 24 rada stručnjaka iz BIH, regije i svijeta.

kako_pcele_prave_med_scaled.webp

 

Slika bannera nedostaje