Srpski i bošnjački vijećnici ne žele da im časna sestra čuva djecu

 

11.09.11 22:18 Vijesti

Časna sestra Janja Martina Katović podnijela je Općinskom sudu u Livnu tužbu protiv načelnika Glamoča i općinskih vlasti zbog diskriminacije. Pravno je zastupa udruga „Vaša prava” koja djeluje pri UNHCR-u.

Upravno vijeće Dječjeg vrtića u Glamoču imenovalo je prije tri godine Janju Martinu Katović za ravnateljicu te ustanove nakon javnog natječaja po kojemu je ona jedina ispunjavala sve uvjete. Diplomirana je profesorica predškolskog odgoja s višegodišnjim radnim stažem u zagrebačkim vrtićima. No, to nije bio dovoljan razlog za načelnika Glamoča i Općinsko vijeće da joj daju suglasnost na izbor.
Nemam problema ni s djecom, ni s roditeljima, ni s radnim kolegama... nego samo s vlastima, kaže časna sestra Janja Martina Katović
Načelnik i stranka - protiv

- Tako sam ja već tri godine nepostavljena ravnateljica vrtića - kaže sestra Martina, koju smo zatekli u uredu ravnateljice s jednogodišnjom curicom u rukama. Apsurd je u tome što Općinsko vijeće za tri godine nije uopće stavilo na dnevni red moj slučaj. Ja radim skupa s još jednom odgojiteljicom, spremačicom i kuharicom, a oni šute.

Pokušao sam razgovarati i s načelnikom Glamoča Radovanom Markovićem. No njegova tajnica veli da je na službenom putu do ponedjeljka, da mi nitko drugi o tome ne može govoriti, te da mi ne može dati njegov broj mobitela.

- Nakon što sam podnijela tužbu, načelnik Marković nedavno se oglasio na BHTV-u i kazao da se on i njegova stranka SNSD ne mogu složiti da ravnateljica bude časna sestra. Ovo je dakle postao politički problem. Njih ne zanima moja stručnost i moj rad, nego im smeta moja odora. A to je protuzakonito i protuustavno.

Mene se ovdje ne treba gledati kao časnu sestru, nego kao građanku koja ima ili nema diplomu i stručnost, koja zna ili ne zna raditi s djecom. Za Boga miloga, časne su radile u državnim ustanovama i u komunizmu. Sestra Anita Anđelić je sedamnaest godina u vrijeme komunizma radila u banjolučkoj bolnici, a sestra dr. Zdravka Leutar predaje studentima u Mostaru i Zagrebu - govori nam sestra Martina.

Razgovor je prekinula ona jednogodišnja djevojčica u krilu sestre Martine. Ukakala se, pa ju je sestra otišla presvući.

- Evo, ova moja “leptirica” ima trinaest mjeseci, ona je za jaslice, a mi primamo samo djecu stariju od tri godine. No, njezina me mama molila da je primim kako ne bi izgubila posao. I ja sam je primila na svoj rizik, zapravo na crno. A nije Hrvatica. Zato nemoj fotografirati “leptiricu”. Mogu roditelji doživjeti neugodnosti. Znate, naš vrtić vodi brigu o djeci svih triju nacija, hrvatske, bošnjačke i srpske. A za mene su to sve djeca Božja. A nekima smeta da djeca vole mene i ja njih - kaže sestra Janja Martina Katović.

O sestri Martini svi u Glamoču govore s pohvalama. Već 11 godina, otkada je ovdje došla iz Zagreba, ona drži vrtić u kojemu je trenutačno 26 djece. Treba znati da je 2003. godine Martina, kao v.d. ravnateljica, dobila odluku od novog općinskog načelnika prema kojoj je Dječji vrtić skinut s liste za isplatu plaća zaposlenicima. To je trebalo značiti da se vrtić ukida. No sestra Martina nije se dala.

- Otada prosim za novac za vrtić - kaže sestra Martina.
- Najviše mi je pomagao bivši i pokojni premijer Federacije Ahmet Hadžišpašić, koji je iz moje priče razumio da će ti novci biti utrošeni za pravu stvar. Pomogli su nam i biskup Komarica, Borjana Krišto i bivša Vlada Hercegbosanske županije.

Ova Rimčeva Vlada ništa.


Glamoč je, inače, kompleksna sredina iz koje su brojni Srbi izbjegli, a hrvatski se prognanici ovdje naselili. Tako trenutačno ovdje živi oko tri tisuće stanovnika, otprilike podjednak broj Srba, Hrvata i Bošnjaka. Pa se vlasti mijenjaju na izborima. Tako su do 2003. godine hrvatske stranke vladale u koaliciji s bošnjačkima, a otada srpske u koaliciji s bošnjačkim. Svakako, izbor sestre Martine kao ravnateljice vrtića smeta i srpskim i bošnjačkim vijećnicima.
- Ja nemam problema ni s djecom, ni s roditeljima, ni s radnim kolegama, nego samo s vlastima - kaže sestra Martina.


Ćirić: Riješit ćemo sve za par mjeseci
Predsjednik Općinskog vijeća Glamoča Fadil Ćirić pokušava u telefonskom razgovoru smiriti situaciju. “Ja mislim da ćemo to sve riješiti za par mjeseci. Znate, čitav je problem u proceduri, a procedure nekad malo duže traju - kaže Ćirić.
Ipak je čudno da Općinskom vijeću trebaju tri godine da na dnevni red stavi predmet potvrde imenovanja ravnateljice vrtića.


Bez plaće 18 mjeseci
Zbog recesije, smjene vlasti i drugih razloga, četvero zaposlenika Dječjeg vrtića u Glamoču već osamnaest mjeseci nije dobilo plaću. A sestra Martina na posustaje. “Jednostavno nije zakonito ni pametno lomiti politička koplja preko dječjih leđa. Kao što je protuzakonito osporavati moju struku samo zato što sam časna sestra. Nisam samo ja u pitanju, ovo je udar na sve redovnice”, kaže sestra Martina. (P. Miloš/Slobodna Dalmacija)

 

Slika bannera nedostaje