Švedska pobjednica Eurosonga

 

27.05.12 08:11 Glazba

Švedska pjevačica Loreen s pjesmom Euphoria pobijedila je na ovogodišnjem Eurosongu održanom u azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu. Loreen je pobijedila s osvojena 372 boda. Drugo mjesto osvojile su ruske Buranovskije Babuški, a treće Željko Joksimović iz Srbije.

BiH je ove godine predstavljala Maya Sar sa skladbom "Korake ti znam".

Uz predstavnike Velike Britanije, Francuske, Italije, Španjolske, Njemačke i domaćina Azerbajdžana, koji u finale ulaze izravno, nastupili su i predstavnici Rumunjske, Moldavije, Islanda, Mađarske, Danske, Albanije, Cipra, Grčke, Rusije, Irske, Litve, Bosne i Hercegovine, Srbije, Ukrajine, Švedske, Makedonije, Norveške, Estonije, Malte i Turske, koji su to pravo stekli u dvije polufinalne večeri.

Azerbajdžan je pravo organiziranja Eurosonga dobio zahvaljujući pobjedi na prošlogodišnjemu natjecanju u Duesseldorfu kada su njihovi predstavnici Ell&Nikki osvojili prvo mjesto s pjesmom Running Scared.

Natjecanje Pjesma Eurovizije prvi put je održano 1956. u organizaciji Europske radiodifuzne unije (EBU) koja je pak bila osnovana nekoliko godina ranije zbog organiziranja televizijskih prijenosa međunarodno važnih događaja.

Prvi Eurosong održan je u Švicarskoj, a na prvome natjecanju sudjelovalo je samo sedam zemalja (Zapadna Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska i zemlje Beneluxa). Pobijedila je Švicarska s pjesmom Refrain pjevačice Lys Assia.

Pobjedničku skladbu možete poslušati na Youtube servisu pod ovom poveznicom:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Pfo-8z86x80

Maya Sar - Korake Ti ZnamM

 

Slika bannera nedostaje