Tajna uspjeha prvog čovjeka sportsko-rekreacijskog centra Adria Ski Kupres

 

04.12.18 23:48 Vijesti
kupres adriaski skijanje

Prenosimo razgovor s prvim čovjekom nadaleko poznatog zimskog sportsko-rekreacijskog centra Adria Ski Kupres.

Iza, između ostalog, četiri skijaške staze dužine 12,5 kilometara, hotela, motela, restorana, ali i brojnih drugih popratnih sadržaja, jedno je ime, Zvonko Bagarić – Ćagić.

Čovjek je to o čijim sposobnostima najbolje govore njegova djela, no, kako je sam rekao, organizacijske vještine koje posjeduje, u radu su mu uvelike doprinijele.

Njegov rad doprinio je, između ostalog, preuzimanju i podizanju ovog Centra, ali i činjenici kako je Kupres postao zimsko turističko središte.

„Zvonko, ovo ne može napraviti nitko nego ti!“ - kroz smijeh se prisjetio Ćagić riječi svojih prijatelja. Bilo je to 2001. godine, u vrijeme prije odluke o preuzimanju centra Adria ski“.

Nikada prije nisam bio skijaš, no, pažnju su mi privukle riječi mojih prijatelja.

U poslu sam cijeli život, sad već četiri desetljeća, od malih obrta i zanatskih zadruga do poduzeća.

Za mene je ovo predstavljalo izazov pa sam odlučio – prijavio sam se na natječaj i danas smo uz brojne uspone, padove, krize i izazove, tu gdje jesmo - ističe.

Jeste li znali kako su prije Olimpijade u Sarajevu održane male Zimske olimpijske igre na Kupresu?

Od tada, sad već davnih ’80-tih godina, na Kupresu postoje skijaške staze i hotel Adria Ski. No, rat je i ovdje učinio svoje.

Zvonko je, kako kaže, došao gotovo na samo zgarište. Ubrzo je, zbog sve blažih zima i manje količine snijega, uvidio kako ulaganja u infrastrukturu nemaju smisla bez prethodno napravljenog umjetnog zasnježivanja.

Umjetno zasnježivanje, uz temperaturne uvjete, razlog je što naši gosti mogu skijati i kada na drugim mjestima nema snijega. Nakon toga, instalirali smo četverosjede, izgradili još objekata s popratnim sadržajima, zaposlili ljude... Od tada pa do danas radimo u petoj brzini.

Trenutno se u ovom zimskom turističkom središtu izvode nodi radovi.

Riječ je novom hotelu Jezero s 82 ležaja i restoranom s 300 mjesta, a koji bi se trebali otvoriti ove sezone. No, to nije sve. Ne može se kaže, raditi tri mjeseca i živjeti preostalih devet.

Uz zimski radimo na kompletiranju ljetnog turizma. Uz pomoć lokalne zajednice, izgradili smo tri sportska terena s popratnim sadržajima, a iduće godine planiramo još četiri. Idealne prirodne uvjete koje imamo, iskoristit ćemo i za podizanje na višu razinu, između ostalog, paraglajdinga i biciklizma.

Poštenje je osnovni preduvjet - kaže Zvonko za uspješan biznis, a uz to svakako zdravlje, radna navika i upornost.

Iako u svom poslu u velikoj mjeri, između ostalog, ovisi i o nepredvidivosti vremenskih uvjeta, te iako kriza i financijskih opterećenja i danas ima, Adria Ski je, dodaje, trenutačno stabilan.

Posjećuju ga turisti iz brojnih europskih zemalja, ali najčešće gosti iz Dalmacije, Hercegovine i Republike Srpske.

Uz upola manje cijene nego u zemljama inozemstva, gosti u ovom zimskom centru mogu uživati u vrhunskoj prirodnoj i gastronomskoj ponudi.

Za doček Nove godine koji se tradicionalno organizira, sve je odavno rasprodano, dok se za službeno otvorenje skijaške sezone čeka na više snijega ili niže temperature – što će nadaju se, biti vrlo brzo.

zvonko_bagaric.jpg

ABC portal 

Slika bannera nedostaje