U Hrvatskom domu, 17. travnja 2018., izvedba predstave "Abeceda književnosti" autora Ive Krešića

 

11.04.18 10:55 Kultura


 

U  utorak , 17.travnja  2018. godine u velikoj dvorani Hrvatskog doma Kupres gostuje

Mali teatar Mostar sa kazališnom predstavom „ Abeceda književnosti“.

 

Termini održavanja uključuju sljedeće dobne skupine:

-11.30sati (1. -5. razred  i predškolska dob)

-13.00 sati (6.-9. razred osnovne škole)

-14.00 sati( 1.-4.razred  srednje škole)

 

 

 

Ulaz: 3,00 KM

Predstava Abeceda književnosti je autorski tekst, nastao u suradnji sa pedagozima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola.  Pretočen je u poučnu komediju koja prati nastavni plan i program na hrvatskomjeziku govoreći o piscima naše ali i svjetske književnosti,  Predstava je to sa dva lika, nastavnik i učenik, koji kroz predstavu razgovaraju o književnosti, književnim djelima hrvatskih ali i svjetskih velikana književnosti. 


Abeceda književnosti je predstava za djecu svih uzrasta, od 1.-4. razreda, od 5.-8.razreda osnovnih škola i za srednju školu. Naravno, predstava je prilagođena planu i programu po kojem djeca uče tako da se predstava sadržajem razlikuje za npr.5.-8.razred i za srednju školu. Pisci o kojima se govori su drugi, drugi je pristup djeci itd. Ovo vrijedi i za najmlađi uzrast. Predstavu s lakoćom prate i odrasli, smiju se i uživaju s djecom prisjećajući se svojih školskih dana.  Predstava je veoma interaktivnog tipa, djeca sudjeluju u pojedinim etidama, što se pokazalo kao dobra praksa jer djeca razbijaju strah od javnog nastupa kroz igru i zabavu. 


Abeceda književnosti skida veo sa književnosti i na komičan, nekada na posve ozbiljan način komunicira s djecom preko književnosti. Samo neki od pisaca koji se spominju u predstavi su A.B. Šimić, Tin Ujević, Luko Paljetak, Vesna Parun, Dobriša Cesarić, Braća Grimm, ali i mnogi drugi kao što su August Šenoa,Ivana Brlić-Mažuranić, A.G.Matoš, Vjenceslav Novak, Edgar Allan Poe, Ivan Gundulić, Branko Ćopić William Shakespeare,Henrik Ibsen, Fjodor M. Dostojevski, Luigi Pirandello. 


Abeceda književnosti je zamišljena kao jedan sat hrvatskog jezika gdje se na opušteniji i šaljiviji način govori o bajkama, basnama, poeziji, piscima, ali i životnim poukama koje se u velikim djelima nalaze. Također učenik i nastavnik razgovaraju o pravim životnim vrijednostima kao što su obitelj, prijateljstvo, ljubav. 


Specifičan način izvođenja predstave, performerski pristup, odlične glumačke kreacije i minijature daju ovoj predstavu svježinu, zaigranost i energiju koju djeca osnovnih i srednjih škola veoma lako prate. Također je veoma bitno spomenuti da predstava djeci nije dosadna, te da učitelji, nastavnici i profesori mogu opušteno sjediti i gledati predstavu zajedno sa djecom, što je temelj za dalji razgovor u školi o kostimima, glumi, redateljskim postupcima, tekstu, dramaturgiji…Praksa u dosta škola je bila da nakon odgledane predstave djeca pišu o tome na satu jezika, te na taj način stvaraju svoju pretpostavku u viđenom i daju svoje komentar. Na kraju predstave posebna se pažnja obrati odnosu između učenika i nastavnika, te se djeci obrati pažnja da vole, poštuju i cijene svoje učitelje i nastavnike.


20180411_075519.jpg 

Slika bannera nedostaje