U Kupresu održan “Qpres Enduro 2021.”, prva rekreativna MTB Enduro utrka u BiH međunarodnog karaktera

 


Spoj adrenalina i bogatstva prirode novi mamac za turiste


U prekrasnom ambijentu ski-terena “Kraljica” na Kupres Natjecanje se odvijalo u trima kategorijama, seniori, juniori i žene, piše Večernji list BiH.Među juniorima zlatno odličje osvojio je Ammar Mataradžija (BiH). Bile su prijavljene tri žene, no došla je samo jedna, najhrabrija, Stanislava Perković iz Bijeljine. Premda početnica, uspješno se izborila sa zahtjevnom stazom. Pitamo što ju je privuklo ovom sportu. – Iskreno, prošlog tjedna prvi sam put sjela na bicikl i počela se spuštati. Čuli smo za Kupres, moj dečko ovime se bavi pa sam i ja pokušala i svidjelo mi se. Zanimljiv je to i zahtjevan fizički sport, što mi godi, a i avanturistički je – kaže nam Stanislava koja je na pobjedničkom tronu bila sama. A misija organizatora i jest bila pružiti priliku amaterima i profesionalcima da po lijepu vremenu dva dana provedu na Kupreškoj visoravni, voze brojne staze i druže se s drugim entuzijastima.

Prvo izdanje utrke okupilo je 42 natjecatelja i brojne posjetitelje iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Turske. – Sve je prošlo u najboljem redu, bilo je nešto padova, ali bez većih ozljeda. Glavni cilj nam je, uz utrke, naravno, bio i ukazati na potencijale i bioraznolikost Kupresa te prezentirati vještine ovdašnjeg stanovništva u izradi raznih rukotvorina i proizvoda iz kućne radinosti – kazao nam je jedan od organizatora Marijan Lozančić. – Mislim da je ovo početak jedne lijepe tradicije i da bi se ovakva utrka trebala ubuduće održavati svake godine.

Uvjerili su me da su ovakvi događaji popularni u Europi, da je ovo budućnost biciklizma, a i broj onih koji su došli voziti po ovim stazama, koje su i pri usponu i pri spustu teške i za pješake, pokazali su da su u pravu – kazao nam je generalni pokrovitelj natjecanja, načelnik Kupresa Zdravko Mioč.


Ivo Jarić najbolji senior


Vizija organizatora, Kupres MTB Trails i Udruge Organon, i jest pretvoriti ovaj događaj u tradicionalni kako bi i Kupres, Hercegbosanska županija, a i BiH bili bogatiji u ljetnoj turističkoj ponudi. Prednosti kupreškog terena istaknuo je i najbolji među najboljima, Ivo Jarić iz Hrvatske, ukupni i pobjednik u seniorskoj kategoriji.


enduro_slika.jpeg

 

Slika bannera nedostaje