U Kupresu postavljen spomenik hrvatskim braniteljima i žrtvama kupreške visoravni

 

09.07.20 11:33 Vijesti

Jučer je, nakon godina i godina čekanja, u gradskom parku u Kupresu napokon postavljen spomenik poginulim i nestalim kupreškim braniteljima i civilima iz Domovinskog i Drugog svjetskog rata te svim žrtvama komunističkog terora.

Više informacija o izgradnji samog spomenika dobili smo od Nade Bagarić, predsjednice Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Kupres, a upravo ova udruga je i nositelj cijelog projekta.

Idejni projekt brončane skulpture, visine oko 4 metra, pod nazivom "Zahvalnost" djelo je poznatog akademskog slikara i kipara iz Novog Travnika Ante Mamuše, a koji je bio odgovoran i za lijevanje i ostale poslove vezano za izradu ovog prekrasnog spomenika. Kameni dio spomenika, visine 180 cm, izradila je tvrtka "Klesarstvo Marić" iz Stipanića u Tomislavgradu.

Što se tiče ostalih radova, kako kaže gospođa Bagarić, preostalo je postaviti četiri rasvjetna tijela na četiri strane spomenika i popločati dio okolo istog. Također, očekuje se kompletno uređenje parka, što se tiče rasvjete, ali i sadnje cvijeća.

Svečano otkrivanje spomenika očekuje se sredinom kolovoza ove godine, ali o tome više kad doznamo točan datum ovog važnog događaja za naš grad.

Kako je ranije, za naš radio, rekao v.d. načelnika općine Kupres Zdravko Mijoč sredstva za izgradnju ovog spomenika su osigurana zahvaljujući Hrvatskom narodnom saboru BiH i predsjedniku HNS-a Draganu Čoviću.


"Nakon dugo vremena svanuo je i taj dan.

Svoje mjesto u srcu Kupresa napokon je pronašao spomenik svim hrvatskim braniteljima i žrtvama kupreške visoravni.

U srcima Kuprešaka ste svi Vi koji ste svoj život dali za nas i našu slobodu i zato Vam na ovaj način kažemo hvala.

To je jedino što, uz molitvu, možemo učiniti za Vas."


Andrea Ćosić/Kupreški radio

107567389_3206951562674320_21198.jpg

spomenik_2 - Copy 1.jpg

spomenik_3 - Copy 1.jpg


 

Slika bannera nedostaje