U Livnu održana Kampanja „16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja''

 

27.11.18 14:16 Vijesti

U ponedjeljak, 26. studenoga, započela je Kampanja „16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja'' u organizaciji UN Women, uz podršku brojnih međunarodnih i institucija BiH.

Cilj Kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja'' je podignuti svijest javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama. Akcija se provodi širom svijeta svake godine od 25. studenoga kojim se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama do 10. prosinca obilježavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava.

U Kampanji „16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja'' sudjelovali su: ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije,Vasilija Broćeta, predstavnik UN Women u Bosni i Hercegovini, David Saunders, veleposlanik Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, Andres Hagelberg, veleposlanik i šef ureda Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini, Drahoslav Stefanek.

Vasilija Broćeta, ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije, svečano je otvorila Kampanju „16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja''. Među ostalim, rekla je kako joj je čast i zadovoljstvo biti domaćin ovakvom projektu i što je grad Livno odabran kao početak akcije. Dodala je kako se nasilje ne događa nekom drugom, nego kako se događa u našim obiteljima, kod naših susjeda, naših rođaka, naglasivši i ulogu obrazovnog sustava kojim se može spriječiti nasilje u korijenu.

Predstavnik UN Women u Bosni i Hercegovini, David Saunders u svom obraćanju naglasio je kako je nasilje nad ženama oblik kršenja ljudskih prava, društveni je problem koji zahtjeva akciju svih nas, a prvi korak može biti razgovor sa predstavnicima policije, centara za socijalni rad, zdravstvenih institucija i nevladinih organizacija u UN Women BiH narančastom autobusu koji je u okviru ovogodišnje kampanje "Putovanje kroz osam gradova" krenuo iz Livna.

Narančastim autobusom kroz Livno, među prvima, su se provozali učenici i nastavnici srednjih škola, nakon čega je u Hotelu Park održan razgovor o ulozi mladih, te o ulozi dječaka i muškaraca u prevenciji nasilja nad ženama, što svatko od nas može učiniti da spriječi nasilje nad ženama i nasilju u obitelji. Prema istraživanju, svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine doživjela je neki oblik nasilja kao što su: fizičko nasilje,seksualno i ekonomsko.

Za više informacija posjetite Fb stranicu UN Women Bosnia and Herzegovina

IMG_7773.jpgIMG_7775.jpgIMG_7783.jpg

 

Slika bannera nedostaje