U Međugorju 100.000 hodočasnika

 

27.06.11 11:31 Kultura

Više od 100.000 hodočasnika iz cijeloga svijeta stiglo je Međugorje u kojem se obilježava 30. godišnjica navodnih Gospinih ukazanja, koja od prošle godine istražuje i službeno vatikansko povjerenstvo.

Prema podacima Informativnog centra Mir u Međugorju, više od 100.000 vjernika iz tridesetak zemalja sudjeluje u molitvama, pobožnostima, misama koje se služe na dvadesetak svjetskih jezika. Središnji večernji molitveno-liturgijski program počinje u 18 sati molitvom krunice, a središnje misno slavlje na rasporedu je u 19 sati. Predvodit će ga fra Zvjezdan Linić. Pučke se mise  održavaju cijeloga dana.

Kolone vjernika, od kojih su brojni pješice došli iz susjednih općina u BiH i Hrvatskoj, pristižu tijekom cijeloga dana. Veće organizirane hodočasničke skupine pristigle su iz Austrije, Njemačke, SAD-a, Kanade, Irske, Britanije, Brazila, Kolumbije, Meksika, Kine, Australije, Novog Zelanda, Slovenije, Latvije, Italije, Mađarske, Slovačke, Francuske, Rumunjske, Poljske, Češke, Belgije, Španjolske, Portugala, Koreje i Ukrajine.

Od 1981. do 2011. u Međugorje je hodočastilo više od 40 milijuna vjernika, biskupa, svećenika i redovnika.


Ukazanje Krajice Mira

Prije 30 godina šestero djece u Međugorju prvi je put vidjelo Gospu. Malo siromašno hercegovačko mjesto u godinama koje su slijedile postalo je hodočasničko središte za milijune ljudi. Oni su povjerovali u ukazanje Kraljice Mira, a još se ne zna što će o Međugorju odlučiti povjerenstvo u Rimu.

Međugorski fenomen počeo je 24. lipnja 1981. na Podbrdu kod Međugorja kada se, prema osobnim tvrdnjama šest vidjelaca, Gospa prvi put pojavila. Budući da su bili iznenađeni i zbunjeni, tek sutradan 25. lipnja 1981. Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Vicka Ivanković, Ivan Dragičević, Marija Pavlović i Jakov Čolo prišli su Gospi pa se taj datum uzima kao obljetnica ukazanja Blažene Djevice Marije, koju u Međugorju zovu Kraljica Mira. Prema osobnim navodima i 30 godina poslije ukazuje se međugorskim vidiocima.

Međugorski fenomen najprije je bio predmet istraživanja Jugoslavenske biskupske konferencije. Službenim stajalištem iz Zadra 1991. godine jugoslavenski su biskupi, iako su rekli da se prema rezultatima dotadašnjeg istraživanja ne može potvrditi nadnaravnost slučaja, ostavili otvorenim pitanje međugorskog fenomena. Vidioci su i dalje tvrdili da im se Gospa ukazuje. Prošle godine osnovana je međunarodna komisija za Međugorje i slučaj je uzdignut na razinu Kongregacije za nauk vjere Svete Stolice koja bi trebala dati konačan sud o međugorskom fenomenu.

 

Slika bannera nedostaje