U travnju usklađivanje mirovina, očekuje se rast od 3,5 posto

 Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje 15. travnja uskladit će mirovine, a očekuje se da će doći do povećanja od 3,5 posto za sve umirovljenike uz iznimku onih koji primaju najvišu mirovinu.

Glasnogovornik Zavoda MIO/PIO Tomislav Kvesić kazao je u izjavi za Fenu kako se radi o redovitom godišnjem usklađivanju mirovina koje je predviđeno novim zakonom.


- To se radi 15. travnja svake godine na temelju dva parametara - realnog rasta BDP-a te indeksa potrošačkih cijena. Na osnovu ta dva podatka dobije se postotak. Točan iznos bit će poznat kada Federalni zavod za statistiku objavi službene podatke o kretanju BDP-a i potrošačkih cijena, a predviđanja su da će povećanje mirovina iznositi oko 3,5 posto - pojasnio je Kvesić.


Podsjetio je da su najniže mirovine u ovoj godini već povećane za 3,2 posto, pa će zajedno s novim povećanjem minimalna mirovina u Federaciji BiH iznositi oko 370 maraka.


Odluka o povećanju mirovina primjenjivat će se retroaktivno od 1. siječnja 2019. godine, pa će svi umirovljenici u petom mjesecu dobiti uvećane mirovine za travanj, kao i razliku za prva tri mjeseca.


- Ukupno potrebna dodatna sredstva za ova dva povećanja iznose oko 90 milijuna na godišnjoj razini što će se podmiriti iz redovitih prihoda Zavoda. Priljev prihoda je zadovoljavajući i neće biti problema pri isplati mirovina - kazao je Kvesić. (Fena)


mirovina_bakaideda.jpg


 

Slika bannera nedostaje