Upitna prerada drva za zimu u Hercegbosanskoj županiji

 

29.08.19 23:55 Vijesti
sumarja preradadrva hbz

Ako se ičim Hercegbosanska županija može pohvaliti, onda je to veliko šumsko bogatstvo kojim raspolaže. No, uprkos tome, oni koji prerađuju drvo u toj županiji imaju probleme s nabavkom drvnih sortimenata. Razlog je što su raspoložive količine ograničene.

Gotovo da nema drvoprerađivača u HBŽ koji nije suočen s problemom nabavke dovoljnih količina trupaca za iduće razdoblje. Svima njima zalihe su u ovom trenutku tako minimalne da se mogu baviti preradom drva još nekoliko dana. A što će tek biti na zimu, ono je ipak čega se svi oni najviše pribojavaju.

IVAN KRSTANOVIĆ, vlasnik pilane u Šujici

Već godina prolazi, mi smo izvukli sirovinu na 35 posto, Meni evo konkretno od 14 tisuća kubika koje imam potpisane, izvuko sam pet tisuća do danas.

U ništa boljoj situaciji nije ni vlasnik susjedne pilane, koji, kao i Krstanović, zapošljava tridesetak radnika. Jedan od njih je i Hrvoje Pašalić.

HRVOJE PAŠALIĆ, radnik

Mi mladi ljudi ovdje radili bi, ali evo nema trupaca. I šta ćemo sada. Imamo kolegu koji je došao ovamo iz Njemačke koji bi radio, ali šta će. Nastavili se ovako svi ćemo moratI u Njemačku ićI.

Sve su oči drvoprerađivača u ovom slučaju usmjerene prema ŠGD „Hercegbosanske šume“, koje je prema odluci Vlade HBŽ svakom ovdašnjem uredno registriranom drvoprerađivaču dužno osigurati izvjesnu količinu drvnih sortimenata.

BRANKO IVKOVIĆ, direktor ŠGD “Hercegbosanske šume”

Svake godine imamo povećanje broja drvoprerađivača u našoj župniji, tako da smo za ovu 2019. Godinu imamo deset novih drvoprerađivača ,a raspoređujemo istu količinu.

Riječ je o 48 drvoprerađivača i količini oko 450 tisuća kubnih metara različitih drvnih sortimenata.

IVAN KRSTANOVIĆ, vlasnik pilane u Šujici

Jedino je ova županija u kojoj netko može kupiti sirovinu sa strane: iz RS-a, drugih županija. Ja baš ne znam za neki prostor da se može kupiti roba, osim u našoj županiji sa strane.

Kako kaže Ivković, tu se ipak radi o dosta skromnim količinama od petnaestak tisuća metara kubnih drvnih sortimenata koje godišnje Hercegbosanske šume isporuče kupcima izvan ove županije. Cijeli ostatak trebao bi završiti kod domaćih kupaca, naravno, ako se neki od njih ne bave i preprodajom.

ovdje mozete pogledati video


BHRT


Izvor: FRANO MIOČ/BHRT


sumarija_slia.jpg


 

Slika bannera nedostaje