Usvojen Proračun HBŽ-a u iznosu od gotovo 85 milijuna KM

 

30.03.21 12:12 Vijesti
hbz skupstina proracun

Skupština Hercegbosanske županije na jučerašnjoj sjednici usvojila je Proračun za 2021. godinu u iznosu od 84,9 milijuna maraka.

Proračun koji je u odnosu na nacrt manji za 8,3 milijuna maraka, usvojen je s 15 glasova ‘za’ dok je šest zastupnika bilo suzdržano. Zbog odsutnosti ministra financija, uvodni dio Proračuna zastupnicima je obrazložio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin.

O tehničkom dijelu, ispred resornog ministarstva, govorila je Marija Perić koja je kazala kako je proračuna rađen na temelju smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2021.-2023. godine i Dokumenta okvirnog proračuna za isto razdoblje koji predviđaju visinu prihoda i primitaka te rashoda i izdataka za 2021. godinu kojih su se dužni pridržavati svi proračunski korisnici, prenosi Fena.

Ukupni rashodi i izdatci, ističe Perić, planirani su u iznosu od 84,9 milijuna maraka i veći su odnosu na rebalans Proračuna za 2020. godinu za 3,3 milijuna maraka.

– Ukupna proračunska sredstva iznose 76.5 milijuna maraka, dok ostalih 8.4 milijuna čine rashodi iz vlastitih i namjenskih prihoda te rashoda i izdataka iz potpora i donacija – naglasila je Perić.

Najviša stavka u rashodima ide na bruto plaće i naknade troškova uposlenih i zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije koja iznosi 49,6 milijuna maraka što u odnosu na iste troškove u rebalansu Proračuna za 2020. godinu predstavlja povećanje od 1,1 milijun maraka.

Uz to, naglašeno je kako su tekuće potpore planirane u iznosu od 14,5 milijuna maraka gdje 2,1 milijun ide za dječji doplatak, 1,5 milijun za poticaj industrijskoj proizvodnji, malom i srednjem poduzetništvu, te 1,4 milijuna za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji.

Pored toga, za porodiljni dopust planirano je 1,3 milijuna maraka, zatim za potpore zdravstvenim institucijama jedan milijun, beneficije za socijalnu zaštitu 1,1 milijun, obrazovanje od značaja za županiju 550 tisuća, prijevoz učenika 400 tisuća i 541 tisuća maraka za potpore općinama.

U obrazloženju kapitalnih izdataka u 2021. godini, rečeno je da iznose 7 milijuna maraka i veći su za 1,5 milijun u odnosu na rebalans Proračuna za 2020. godinu a razlog povećanja u odnosu na taj rebalans je povećanje pozicije investicijskog održavanja cesta i mostova prema Upravi za ceste.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije ustvrdio je kako se proračun donosi u turbulentno vrijeme, podcrtavši pritom kako je u ovakvoj situaciji, posebno epidemiološkoj, teško napraviti bolje od ovoga što su danas predložili i usvojili.

– Sve ovo temelji se na procjenama. Ne znam koliki će biti stvarni pokazatelji pada proračuna i na koji način i u kojoj mjeri možemo računati na potpore s viših razina vlasti.(…) Sigurno će uslijediti njegov rebalans kad vidimo izvješće nakon pola godine – kazao je Vukadin novinarima, dodavši kako su nastojali zaštitili socijalna prava korisnika te su u nekim segmentima povećali njihove izdatke.

Tijekom rasprave oporbeni zastupnici isticali su da je proračun nerealan i neostvariv, da je kopija od ranijih godina i da se ništa neće promijeniti u županiji.

Isto tako, inzistiralo se i na reformi školstva, o čemu će se ova Vlada, po Vukadinovim riječima, baviti u budućnosti. To se posebno odnosilo na pitanje – dokad će se svake godine izdvajati sve više sredstava za zaposlene prosvjetne djelatnike kad je broj djece u školskim klupama sve manji.

U nastavku sjednice zastupnici su usvojili i Prijedlog Zakona o izvršenju Proračuna Hercegbosanske županije za 2021. godinu.

Među ostalim, na ovoj sjednici je na dužnost županijske pravobraniteljice ponovno imenovana Ankica Sliško iz Tomislavgrada, a obnašat će ju u iduće četiri godine.


izvor: Tomislavcity


skuspstina_hbz.jpg

 

Slika bannera nedostaje