Vatrena stihija na Kupresu ne posustaje

 


Bespoštedna borba sa požarima koji bjesne na Kupreškoj visoravni besprekidno traje već treći dan.

Predsjednik Civilne zaštite općine Kupres , a ujedno i načelnik općine Kupres jutros nam je kazao da je situacija sa vatrom nešto povoljnija na jugo-istočnom dijelu općine.

Požar koji je izbio na predjelu Golića brdo, Ravašnica sinoć je stavljen pod kontrolu. Opožareno je 50 ha visoke šume i dodatnih 100 ha suhe trave i niskog raslinja.

U zauzdavanju vatrene stihije svoju pomoć su pružile zračne snage vojske BIH .

Naime, oni su sinoć u 18: 30 sati na opožareno područje na predjelu Ravašnice odaslali helikopter koji je uzimavši vodu sa Kukavičkog jezera u pet navrata djelovao po opožarenom području. To je uz zemaljske snage pomoglo u lokaliziranju ovog požara.

Jutro na Kupresu osvanulo je u magli nastaloj od dima , a miris paljevine osjetio se u svakom domu.

Djelatnici šumarije Kupres zajedno sa kupreškim vatrogascima na području Ravašnice organizirali su dežuru kontrole požara dok zapadno od Kupresa u predjelu Jarma , Kurljaja i Jelovače opožareno područje je zahvatilo suhu travu, nisko raslinje i periferne dijelove šume. Na tom području nije moguće organizirano gašenje požara sa zemlje jer je dobar dio zahvaćen požarom ujedno i minski sumnjivo područje.

Zbog spomenutih mina upitno je angažiranje i helikoptera jer moguće eksplozije mina mogu dovesti u opasnost posadu i letjelicu.

Iz sata u sat prati se situacija na terenu , a ono što gasitelji zasigurno žele da najavljena kiša stigne što prije i pomogne zaustaviti ovu vatrenu stihiju.


IMG_20210715_WA0006.jpgIMG_20210715_WA0007.jpgIMG_20210715_WA0008.jpgIMG_20210715_WA0009.jpg

Photo: Tomislav Pašalić, predsjednik DVD Kupres


Pogledajte video gašenja vikend naselja Vukovsko:

VID_20210714_001802.mp4 

Slika bannera nedostaje