Velika Gospa

 

Velika Gospa je naziv za katolički blagdan kojim se slavi uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo.

Slavi se 15. kolovoza svake godine. Taj dan je i državni blagdan u Austriji, Belgiji, Čileu, Francuskoj, Grčkoj, Gvatemali, Hrvatskoj, Indiji, Italiji, Kamerunu, Libanonu, Litvi, Malti, Mauricijusu, Obali Slonovače, Sejšelima, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji i Španiji.

Na svetkovinu, mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa Pio XII., 1. novembra 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci poput sv. Bernarda, sv. Antuna Padovanskoga i dr., kroz vijekove su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo.

Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Evropi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi „uznesenje”.Dragi kršćanski vjernici kupreške visoravni, naša župa Suho Polje 15. kolovoza 2019. slavi svoga nebeskog zaštitnika, Uznesenje Blažene Djevice Marije ili Veliku Gospu. Za ovo veliko slavlje pripravita je trodnevnicom, 12. 13. i 14. kolovoza (ponedjeljak, utorak i srijeda) s misama u 18h. 


ČETVRTAK, 15. kolovoza 2019. V. GOSPA, misno slavlje u 9h i 11h predvodi vlč. Marin Marić, župnik župe sv. Josipa, Zenica.

Pozivam sve župljane, kako one u župi tako i one u iseljeništvu, na proslavu našega patrona.

Neka nas sve, njezine štovatelje, zagovorom prati i štiti naša nebeska zaštitnica Blažena Djevica Marija.

fra Niko Petonjić, župnik


velika_gospa_suho_polje.jpg

 

Slika bannera nedostaje