Višak gostiju -udara na slobodu mišljenja i izražavanja

 

30.07.11 14:28 Vijesti

Vjerujemo kako vam je znana zgoda iz kolovoza protekle godine kada je voditeljica Dnevnika 3 Dijana Čuljak iznijela primjedbu u kojoj se provlači slična nota kao u vašem članku koji je izazvao tsunami osuda u hrvatskim medijima i šire. Kako to da ste u prkos činjenici da su reakcije javnosti Čuljak tada natjerale da ponudi javnu ispriku odlučili ponoviti promišljanja o gostima ih BiH? Jeste li očekivali da će vaš (lokalni) članak izazvati reakcije međudržavnih razmjera?

Apsolutno ne. Moj članak se odnosi na probleme u makarskom turizmu. Jednodnevni izletnici iz BiH bili su samo ilustracija problema makarske plaže. O ovome problemu, odnosno plaži, već se dugo vremena razgovara u samoj Makarskoj i šire. I u tjedniku Makarsko primorje objavili smo veliki broj članaka o ovoj problematici počevši od održavanja plaže pa do njenog korištenja. Zato članak nije o izletnicima iz BiH, oni nisu tema niti povod članka.

Glavna urednica tjednika Makarsko primorje Jasna Morović vas je otvoreno i javno podržala ističući kako su elektronički mediji 'reinterpretirali' sukus vašeg članka koji se zabavlja 'temom o kojoj priča čitava Makarska', a vi ste sličnu izjavu dali za Slobodnu Dalmaciju. Možete li pojasniti što je prema vašem mišljenju pogrešno prezentirano?

Sporni članak je izišao u Makarskom primorju 19. srpnja. Devet dana o njemu nitko nije javno raspravljao niti govorio. Nije bilo nikakvih reakcija nit gradskih vlasti, niti makarske oporbe, niti turističkih radnika, niti samih turista. Onda se na T portalu pojavljuje smeće od komentara koje je potpisao izvjesni Vedran Brkulj. Taj isti Brkulj ima brata koji je grafičar u nama konkurentskoj novini Makarska kronika. Kako su naši odnosi dosta napeti i često pišemo jedni o drugima vjerujem kako nam je konkurencija podmetnula cijeli slučaj.

Iz moga teksta izvukli su samo pojedine riječi i interpretirali ih na način kako je to njima odgovaralo. Kontaktirajući novinare i urednike medija koji su mene i cijelu redakciju razapinjali doznao sam da je malo tko uopće pročitao članak iz naših novina i svi su se pozivali na ono što je T portal objavio. Kako se naši portali uglavnom bave prepisivačkom djelatnosti tako su bez ikakvog ograđivanja preuzimali jedni od drugih ono najgore što su imali.

Predsjednik Ivo Josipović je u komentaru vašeg članka rekao da on 'graniči s rasizmom', što je ocjena koju prenose i pojedini mediji. Što mislite o takvoj karakterizaciji?

Predsjednika Josipovića osobno poznajem i nekoliko puta sam sa njim vodio razgovore. Znam da on osobno nema vremena čitati ono što ja pišem pa vjerujem da mu je netko od njegovih medijskih savjetnika rekao da ovakvo što izjavi. U čemu se vidi rasizam nije niti Josipović objasnio. Jedino je moguće da su se njegovi savjetnici ponijeli maticom gnjusoba izrečenih na različitim portalima i u tome se utopili.

Možete li našim čitateljima pojasniti kako je autorski i urednički zamišljen kontraverzni članak, je li riječ o izvješću, komentaru, osvrtu..? Političku i inu korektnost na stranu, smatrate li da se iza svega krije vaše pravo na slobodu mišljenja i izražavanja?

Radi se o osvrtu na jedan o makarskih turističkih problema. Problem je prije uočen jer je prošle godine gradska uprava naručila i izrađena je Studija o upravljanju gradskom plažom. Studiju je radila konzultantska kuća Horvath i Horvath iz Zagreba. Studija je prihvaćena na Gradskom vijeću u prosincu prošle godine. Pored prijedloga o uređenju plaže studija kaže kako je u udarnim terminima na makarskoj gradskoj plaži između 20 i 25 tisuća posjetitelja. Zbog male površine na svakog posjetitelja otpada samo 1,5 m2. Svjetski standard je 6 m2. Zato se u studiji predlaže da se smanji broj posjetitelja na plažu i da on bude samo oko 8 tisuća. Time se daje do znanja da je čak oko 12 tisuća posjetitelja plaže višak.

Vodeći se ovom informacijom napravio sam naslovnicu koja je jednu grupu posjetitelja na plaži proglasila viškom. Nisam to ja napravio nego studija o upravljanju plažom. Tko će sve biti višak odlučit će onaj tko plažom bude upravljao.

Zato mislim da imam pravo na svoje mišljenje i da mi to pravo ne može oduzeti nikakva hajka i nikakvo razapinjanje pogotovo onih koji sa cijelim slučajem nisu upoznati.

Tijekom petka kontaktirao sam i nekoliko odvjetnika koji su nakon isčitavanja zakona potvrdili kako oni ne nalaze nigdje nikakve navode koji vode diskriminaciji bilo koga. Prema tome radi se o udaru na slobodu medija i na slobodu izražavanja.

Makarska općinska odvjetnica Biljana Puharić vas je prijavila policiji zbog utvrđivanja je li vaš članak predstavlja kazneno djelo rasne diskriminacije, jeste li već bili na obavijesnom razgovoru? 

Da tijekom današnjeg popodneva pozvan sam u policiju gdje je sa mnom obavljen izvidni razgovor. Policija se korektno ponašala. Ono što me brine je brzina kojom je državna odvjetnica u Makarskoj reagirala. Tek kada su iz Zagreba počeli stizati zahtjevi i kada su neformalni krugovi u Makarskoj počeli intervenirati reagirala je odvjetnica. Zašto je deset dana šutila i zašto nije o ničemu vodila istragu vjerojatno bi trebala ona odgovoriti. Ukoliko se potvrde sumnje da radi pod pritiskom onda ću vjerojatno biti optužen. Za što, već će se nešto naći.

Kako se istraga policije i DORH-a odvija vrlo brzo očekujem i da ona isto tako brzo završi. Po završetku istrage podnijeti ću tužbe protiv svih medija koji su sudjelovali u javnom linču. Pozivam predstavnike HHO da zaštite redakciju Makarskog primorja i mene osobno. Također pozivam i druge nevladine organizacije da pokažu čemu služe i reagiraju na razapinjanje kojemu smo izloženi.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva je zatražio ostavku glavne urednice i zatražio reakciju gradskih vlasti, a naši izvori nam govore kako scenarij gašenja vašeg tjednika nije nemoguć. Kakva je aktualna situacija? Jeste li u kontaktu s gradskim vlastima? Što očekujete u danima koji dolaze?

Predsjednik HND-a Zdenko Duka je posebna priča. To je vjerojatno jedini predsjednik novinarskog ceha u svijetu koji traži kažnjavanje i smjene novinara. Možete li zamisliti, predsjednik novinarskog društva traži smjenu urednice i kažnjavanje novinara. To ima samo u ovakvoj zemlji.

Što se tiče daljeg izlaženja tjednika vjerujem da to nije upitno. Tjednik izlazi već 35 godina i za svih gradskih vlasti. Zato nema razloga da i dalje to ne bi bilo. Vlasnik tjednika je grad Makarska i oni će odlučiti što će dalje biti.

S gradonačelnikom sam održao jedan kratak sastanak i složili smo se kako je sve krivo interpretirano i kako je cilj ukidanje novine da bi konkurentska mogla opstati. U utorak će se sigurno pojaviti novi broj Makarskog primorja u svom normalnom izdanju, očekujem da će tenzije padati što se već i događa ali isto tako očekujem i dalja podmetanja pogotovo što se približava prljava predizborna kampanja.

Iz Hrvatskog novinarskog društva također ocjenjuju da je povod za vaš tekst nejasan, dok navode kako je riječ o politikantstvu i listu koji je pokrenut da bi poslužio kao predizborna platforma HDZ-u. Kako komentirate ove tvrdnje?

Ne znam tko je ovo izrekao ali je on običan lažov. Već sam naveo da tjednik izlazi već 35 godina i za svih makarskih gradskih vlasti, a u ovom gradu su se one često mijenjale. Prema tome Makarsko primorje nije glasilo HDZ-a niti ikoga drugoga. Ovo je tjednik grada Makarske i Makarskog primorja.

Povod za tekst je stanje na makarskoj gradskoj plaži i problemi u turizmu. Bar bi to svima trebalo biti jasno. Što u HND-u očekuju da mi u Makarskoj pišemo o snijegu u Austriji, pa im je motiv pisanja nejasan.

Taj isti HND nije reagirao kada su se drugi ljudi vrijeđali. Znate li kako su svojevremeno nazivali Hercegovce u dijelu hrvatskih medija. Podsjetit ću vas. Ćoškoglavi, bijele čarape i slično. Kako ovi isti mediji koji mene razapinju što sam po njima navodno uvrijedio Bosance nisu reagirali kada su se Hercegovci vrijeđali. Zašto tada HND nije zatražio ostavke urednika i novinara koji su tako ružno i uvredljivo pisali. Sjećate li se naslova Pelješčani su kreteni kojim su počašćeni stanovnici Pelješca koji su svoju privatnu zemlju prodavali drugom privatniku. Niti tada nitko iz HND-.a nije zatražio odgovornost urednika koji je naslov i tekst pustio niti otkaz za novinara koji je nešto takvo napisao. Očito da se u HND-u vode dvostrukim kriterijima i da nemaju neku vjerodostojnost.

Iz veleposlanstva BiH javljaju kako očekuju da Makarani osude vaše stavove. Možete li ponuditi procjenu o tome u kojoj je mjeri mišljenje koje ste iznijeli uvriježeno u vaših sugrađana?

Bosanskohercegovačkom veleposlaniku Hrvatska je dala gostoprimstvo u skladu sa svim svjetskim normama. Pa tako bi se i on trebao ponašati. U diplomaciji postoje načini, putovi i kanali kojima se komunicira. Ako strani veleposlanik traži istragu organa Hrvatske i to putem medija onda bi Ministarstvo vanjskih poslova moralo reagirati i reći da se tako ne može komunicirati i da se strani veleposlanik ne može miješati u poslove DORH-a ili policije. Ali i sami vidite da se i to u Hrvatskoj tolerira.

Što se tiče reakcije građana, bar što je meni poznato, ona su različita. Od onih koji me podržavaju, preko neutralnih do onih koji me osuđuju. Koliko je kojih ne znam ali je sigurno puno onih koji žele da se postojeći problemi u turizmu riješe.

Cijeli članak na stranici :www.dnevno.ba

 

Slika bannera nedostaje