Zastupnički dom PFBiH usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o podršci obitelji s djecom

27.06.24 09:06

Vijesti

Podijeli

Na jučerašnjoj redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojena su tri zakona iz resora rada i socijalne politike, od kojih je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci obitelji s djecom u skraćenoj proceduri i do njegovog konačnog usvajanja ostao je još pretres na Domu naroda Parlamenta FBiH.

Njegovim stupanjem na snagu ukinut će se obavezna godišnja revizija rješenja za federalni dječji dodatak čime se olakšava roditeljima jer više neće biti u obavezi svake godine prikupljati dokumentaciju, a samim time smanjuje se i obim administrativnih obaveza u centrima za socijalni rad i ubrzava sva procedura oko odobravanja prava.

Djeca s malignim oboljenjima uvode se u pravo bez obračuna cenzusa čime se doprinosi jačanju funkcionalnosti porodica i daje obiteljima osim simbolične, materijalne podrške i osjećaj da država misli na njih.

Osim toga, primanja po osnovu osobnih invalidnina izuzimaju se iz obiteljskog cenzusa, čime se omogućava svima onima koji imaju primanja po osnovu osobne invalidnine da ostvare pravo, što je dosad bilo onemogućeno jer je invalidnina ulazila u cenzus i utjecala na njegovu visinu.

Novina je i prihvaćanje amandmana na taj zakon kojim se u pravo uvode djeca sa invaliditetom, korisnici prve i druge tuđe njege i pomoći, također bez obzira na cenzus, odnosno ukupna obiteljska primanja.

Na pretresu se raspravljalo i o isključivanju alimentacije iz ukupnog obiteljskog cenzusa, na što je ministar rada i socijalne politike Adnan Delić odgovorio da službe i centri za socijalni rad već imaju upute po kojima im je naloženo kako da postupaju u slučaju zahtjeva za dječji dodatak u situacijama kad je uključena alimentacija koja nije operativna i koja se ne isplaćuje djetetu.

S tim u vezi, kazao je Delić, prilikom odobravanja prava na dječji dodatak centri ne obračunavaju iznos alimentacije u ukupni obiteljski prihod ukoliko se alimentacija ne isplaćuje.

Zakon je u skraćenoj proceduri, te je do njegovog stupanja na snagu ostalo još čitanje na zasjedanju Doma naroda Parlamenta FBiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

dora_2.png

 

Slika bannera nedostaje