Zavičajni klub Kupres: "Doći će dani kada ćemo se okupiti i Bogu zahvaliti za sve proteklo vrijeme"

 

23.12.20 09:06 Vijesti

Poštovani i dragi prijatelji, članovi Zavičajnog kluba „Kupres“ i svi ljudi dobre volje,

obraćam Vam se u ovo predbožično vrijeme.

Treća nedjelja došašća bila je nedjelja koja nas je okupljala uoći Božića u Župi sv. Barbare u Bolnici Rebro. To je bila nedjelja našeg susreta, čestitanja i želja za svako dobro u idućoj godini u željama za svako dobro u narednoj godini koja je pred nama.

Kao što nam je svima poznato, ove godine i ove nedjelje se nismo okupili. Pandemija i odredbe poštivanja Stožera Civilne zaštite ograničile su naš susret da se nađemo na Rebru, ali odredbe nisu ograničile našu ljubav, želju i volju da se vidimo, da se čujemo i da razmijenimo iskrene čestitke i želje povodom nastupajućih blagdana.

Mnogi od Vas javili su se putem telefona ili e-maila, što im svima zahvaljujem od srca.

Njihovi kontakti potaknuli su me da Vam se kratko obratim i zahvalim.

U svim Vašim javljanjima, osjeti se neizostavna ljubav i želja da se vidimo, ali doći će dani kada ćemo se okupiti i Bogu zahvaliti za sve proteklo vrijeme u kojem se nismo mogli vidjeti, ali smo bili na Bogu poznati način zajedno povezani i nikad bliži.

Treća nedjelja došašća nosila je poruku kako Anđeo Gabrijel pozdravlja Mariju i kaže joj „Ne boj se Marijo“. Isto tako, i ove nedjelje dragi Bog to nama poručuje: „Ne bojte se!“.

Nakon kraćeg razmišljanja, Marija je rekla: „Neka mi bude po riječi tvojoj“. Ovaj odgovor blažene Djevice Marije primijenimo i mi u svoj život „Neka nam bude kako dragi Bog hoće“.

Također ovih dana, mnogi od Vas javili su se da podijele s nama radost ulaska „Kupreških kosaca“ u Svjetsku nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO.

Prošli četvrtak i petak bili smo zaokupljeni novinarima i portalima koji su vrlo lijepo objavili tu radosnu vijest.

Ovaj put trajao je šest godina. Stoga imamo potrebu još jednom svima zahvaliti na nesebičnom radu da se ovaj trenutak dogodio. To je do sada najveća nagrada našem Kupresu i našoj kulturno-povijesnoj baštini.

Od srca svima čestitam i zahvaljujem.

Neka mi nitko ne zamjeri, ali ovog trenutka moram ponovno istaknuti one koji su bili najzaslužniji da dođe do ovoga cilja. Ante Čičak – Anjo, započeo je taj vrijedan rad. Nastavljeno je osnivanjem Udruge „Kupreški kosci“ na čelu sa gosp. Matkom Čurkovićem, Zavičajni klub „Kupres“ koji je bio most i spoj između Udruge „Kupreški kosci“, naših kojih žive u Kupresu i Kuprešaka izvan Kupresa širom svijeta.

Čestitamo Općini Kupres na ovome vrijednome priznanju i zahvaljujemo na dodijeljenoj zgradi koja je „Kuća kosca“ i Muzej „Kose“, gdje će u istoj zgradi naći svoje mjesto i udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Ova svjetla točka UNESCO-a neka nam svima bude posebna čestitka i poseban dar ovoga Božića i ove 2020. godine. U tom svijetlu želimo nastaviti raditi i započeti projekt Dana kosidbe – Strljanice, organizirati u novom svjetlu i novim uvjetima koje nam nalaže kulturna baština UNESCO-a.

Još jedanput, hvala svima, koji ste na bilo koji način sudjelovali u potpori, dobrim željama i iskrenim molitvama za ostvareno nam djelo.


Sretan Božić i novu 2021. godinu.

Vaš don Zdenko Perija

zavicajni_klub_kupres.png


 

Slika bannera nedostaje