Završena Napretkova 16. Akademija njemačkog jezika u Beču

 

26.08.14 16:59 Zanimljivosti

Završena Napretkova 16. Akademija njemačkog jezika u Beču

U petak 22. kolovoza, završena je 16. po redu Napretkova akademija njemačkog jezika u Beču. Napretkova Glavna podružnica Beč je i ove godine organizirala učenje njemačkog jezika te obilazak kulturnih, političkih i gospodarskih institucija u glavnom gradu Austrije za mlade iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.
U tri tjedna 43 mladih je imalo priliku svakodnevno pohađati nastavu njemačkog jezika u tri skupine u prijepodnevnim satima, a popdne je organiziran obilazak znamenitosti Beča.
Ovogodišnji bogati program uključivao je obilazak katedrale sv. Stjepana, Muzej Povijesti umjetnosti, Tehnički muzej, Prirodoslovni muzej, Muzej Grada Beča. Posebna atrakcija bila je posjeta Dvorcu Schönbrun te obilazak zadužbinskih samostana u Donjoj Austriji (Klosterneuburg, Göttweig i Melk).
Uz vodstvo gospodina Josip Seršića polaznici akademije su obišli mjesta u Beču koja imaju vezu sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.
Nakon obilaska Parlamenta Austrije, polaznike akademije je primio zastupnik Parlamenta Franz Josef Huainig koji je održao kratko predavanje o položaju osoba s posebnim potrebama u austrijskom društvu, te aktivnostima koje on poduzima kako bi se položaj ove društvene skupine, kojoj i sam pripada, popravio. Tijekom ove posjete imali smo priliku sjediti u klupama Parlamenta u kojima su sjedili zastupnici iz naših krajeva u vrijeme Austrougraske monarhije.
Spektakularnu večer za mlade iz regije pripredio je domaćin Josip Šušnjara u Kursalonu gdje su nakon večere polaznici akademije bili gosti na koncertu klasične glazbe u prepunoj koncertnoj dvorani ovog poznatog turističkog odredišta u Stadtparku.
Od gospodarskih subjekata posjetili su i ovim krajevima poznate tvrtke Erste Grupu, Henkel, Herz Armaturen i Strabag, gdje su se imali priliku upoznati s načinom rada ovih tvrtki.
U okviru diplomatske večeri predstavnici Velposlanstava Bosne i Hercegovine i Hrvatske su održali predavanje o svom radu i značaju njihovog djelovanja u povezivanju i suradnji bosanskohercegovačkih, hrvatskih i austrijskih tvrtki, kulturnih i znanstvenih institucija...
Posljednju večer ovog bogatog boravka u Beču polaznicima akademije su uručene diplome o pohađanju nastave na njemačkom jeziku, a nagrađeni su oni polaznici koji su najviše napredovali u tijeku nastave.
U okviru jednog članka odista je teško na slikovit način opisati što su sve sudionici imali priliku vidjeti, čuti i naučiti, ali mnogo govori činjenica da su neki od njih već drugi put na akademiji, a neki najavljuju dolazak i sljedeće godine, jer u Beču se uvijek iznova ima mnogo toga za vidjeti. Veliki doprinos ostvarivanju ovog projekta dao je gospodin Filip Zloušić predsjednik Glavne podružnice Beč sa svojim predsjedništvom. Ovom prilikom pozivamo sve mlade koji su željni novih znanja i upoznavanja ovog prekrasnog grada da nam se priključe na 17. Napretkovoj akademiji njemačkog jezika u Beču sljedećeg ljeta.

PRESS SLUŽBA HKD NAPREDAK

 

Slika bannera nedostaje