Zbog vjetra i snijega otežano prometovanje u HB županiji

 

Snijega na kolniku jutros ima na putevima u istočnim, središnjim i jugozapadnim krajevima Bosne i Hercegovine, kao i preko pojedinih planinskih prevoja.

Jak vjetar mjestimično stvara snježne nanose na putevima Šuica-Livno-Kamensko i Kazanci-Bosansko Grahovo-Resanovci, dok se zbog snijega na kolovozu usporeno prometuje na putevima: Glamoč-Mliništa-Mrkonjić Grad, Olovo-Kladanj, Sarajevo-Foča, kao i na širem području Romanije. Poledica se može očekivati na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane prometa priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolnik zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno prometovanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je promet za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

Apelira se na vozače da prilagode vožnju trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Posebnu pažnju posvetiti pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje pločnici nisu očišćeni).

Vozači koji se kreću magistralnim putem M-15 Šuica-Livno preko planinskog prevoja Borova Glava, upozoravaju se na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Na GP Bosanski Novi-Dvor obustavljen je promet zbog radova u Hrvatskoj, priopćeno je iz IC BiHAMK-a. (Fena)


promet_otezan.jpg

 

Slika bannera nedostaje