ŽIVOT NA RUBU OČAJA: 3 marke za jučer našli, danas već neizvjesno

 

06.07.11 12:54 Vijesti

Petočlana obitelj Bože Soče iz Donjeg Ograđenika kod Čitluka, četrdeset postotnog ratnog vojnog invalida preživljava od 51 marke socijalne skrbi mjesečno.

Bez prilika

"Djeca nam idu u školu. Dvoje mlađih Marko i Božana koji još pohađaju osnovnu školu idu u Čerin, a najstariji sin Stojan u Čitluku pohađa automehaničarski zanat. Samo njihove mjesečne karte koštaju 120 maraka mjesečno. Božo svaki mjesec pije lijekove da bi preživio. Snalazimo se na raznorazne načine kako bismo preživjeli, ali dovedeni smo na rub očaja i sada moramo zamoliti sve ljude koji mogu da nam pomognu. Mi drukčije ne možemo opstati", kaže Svjetlana Soče, koja je jučer u našu redakciju došla s kćerkom Božanom kako bi s našim čitateljima podijelila svoju tešku sudbinu.
Preživljavaju, priča nam, od volje dobrih ljudi. Idu u Caritas, u crkve, kod načelnika i drugih institucija i mole za pomoć. Svjetlana je radila u Međugorju za vrijeme sezone i, kaže nam, potrudi se odraditi svaku dnevnicu za koju joj se ukaže prilika. A prilika je, bar kada sezona prestane, jako malo.
"Molim ljude koji ovo pročitaju da nam uruče bar jednokratnu pomoć da možemo proslaviti Božić i djeci uplatiti vozne karte jer oni moraju ići u školu. Ne daj Bože nikome da se nađe u mojoj koži i da me razumije", kroz suze kaže očajna majka troje djece koja i sama ima kamenac na bubregu, kilu na želucu, a od nedavno ima i velike probleme s probavnim traktom, ali nema novca da ode liječniku na pregled.

Posuđene 3 marke

Božo Soče primao je 300 maraka invalidnine do revizije 1996., od tada prima minimalni iznos od 51 marke. Primao je nadoknade kao demobilizirani borac dvije godine i tada je bilo lakše, ispričala nam je Svjetlana. No, sada su ostali bez ikakvog dodatnog primanja i izgleda zaraditi nešto.
Dok se većina bh. građana žali na ekonomsku krizu koja je našu zemlju zadesila zadnje dvije godine, postoje oni koji je nisu ni osjetili. Ova "općepoznata" ekonomska kriza utopila se s njihovom svakodnevnicom. Svi oni koji imaju topao dom i kruha na stolu mogu pomoći ovim ljudima koji su od susjeda posudili 3 marke da kupe djeci sendviče jučer, a za danas se već nemaju kod koga snaći.

Uplate na žiroračun
Broj transakcijskog računa na koji se može uplatiti pomoć:
UniCredit Bank
Božo Soče
3381202502287284

 

Slika bannera nedostaje