21.obljetnica stradanja bugojanskih Hrvata

 

27.07.14 09:38 Obavijesti

KOORDINACIJA UDRUGA PROISTEKLIH IZ DOMOVINSKOG RATA HVO HB BUGOJNO

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Podsjećamo vas da je 27.07.2014. godine dvadeset i prva godina stradanja bugojanskih Hrvata.Taj strašni egzodus koji se dogodio 1993. godine u sukobu HVO-a i Armije BiH je nepoznat široj javnosti i novijoj povijesti.

Kolone obespravljenih civila,žena,djece i staraca, istjerano je iz svojih domova u svome gradu. Veliki broj Hrvata koji se nalazio u gradu je bio zatočen po raznim objektima. Kroz bugojanske logore je prošlo preko 2000 Hrvata. Njih 550 prošlo je kroz zloglasni logor "Stadion", a 294 logoraša proveli su punih osam mjeseci zlostavljani psihički i fizički. Dvadeset bojovnika se vodi kao nestali od kojih je pronađen samo jedan za punih dvadeset i jednu godinu. Također, nepoznata je sudbina 14 hrvatskih civila, naših sugrađana, od kojih su pronađeno i identificirane samo dvije osobe. Isto tako ne smijemo zaboraviti sedam Hrvata koji su strijeljani 30.10.1993. godine pri pokušaju bijega iz Bugojna. Za njih nitko nije odgovarao.

S obzirom da je sve ove godine stanje takvo kakvo jeste, nepromijenjeno, koje opterećuje i usporava život i suživot u ovome gradu, apeliramo na institucije koje se bave ovom problematikom da ozbiljnije i sa puno više empatije pristupe rješavanju ovog problema. Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu, a svi nestali imaju pravo na dostojanstven ukop, smiraj.

Obveza nas preživjelih Hrvata je da njegujemo sjećanje na sve nevine žrtve i na mlađe generacije prenosimo istinu o stradanju hrvatskog puka Bugojna.

Predsjednica UOPINBDR
Sarafina Kolovrat

 

Slika bannera nedostaje