FIS kupio Pevec i obećao zaposlenje 100 radnika

 

23.05.12 13:20 Vijesti

Trgovački centar FIS iz Viteza uplatio je 9,1 milion KM za kupovinu banjalučkog “Peveca” u stečaju, čime je zvanično postao novi vlasnik ogranka hrvatskog trgovačkog lanca u Banjaluci.

Iz FIS-a su potvrdili da nakon preuzimanja vlasništva imaju namjeru da svoje poslovne aktivnosti u Banjaluci sa sadašnje lokacije, koja se nalazi u blizini prijedorske petlje i svega stotinak metara od “Peveca”, premjesti u kupljeni objekat.

Dijana Brkan, voditeljica Odjela marketinga kompanije FIS, rekla je da datum preseljenja djelatnosti još ne mogu precizirati.

“Kupovinom ‘Peveca’ namjeravamo da dodatno proširimo trgovačku djelatnost FIS-a u Banjaluci i otvorimo 100 novih radnih mjesta”, istakla je Brkanova i dodala da će se kupovinom “Peveca” mreža od 13 prodajnih centara FIS širom BiH uvećati za nekoliko hiljada metara kvadratnih prodajnog prostora.

Brkanova je dodala da će nakon detaljnijeg uvida u stanje objekta “Peveca” moći dati više informacija o planovima FIS-a.

Podsjećanja radi, kompanija FIS iz Viteza je na licitaciji za prodaju imovine banjalučkog “Peveca” održanoj u oktobru prošle godine bila posljednji, odnosno trećeplasirani ponuđač.

Ona se tada našla iza firme “Vadaco”, koja je ponudila 13 miliona KM, te banjalučke “Venere” sa ponudom vrijdnom deset miliona KM. Nakon što ove dvije firme u utvrđenim rokovima nisu uplatile novac, prodajna ponuda je stigla u ruke menadžmenta FIS-a, koji ju je realizovao prije zakonskog isteka roka za uplatu.

Realizacijom ove prodaje banjalučki “Pevec” centar je postao dio trgovačkog lanca FIS, koji zapošljava 2.500 radnika. Firma FIS je u vlasništvu Pere Gudelja, koji je s trgovačkim poslom počeo devedesetih godina prošlog vijeka.

Izvršni postupak prodaje imovine banjalučkog “Peveca”, u kojem je stečajni postupak pokrenut u decembru 2009. i to samo 15 dana nakon njegovog pompeznog otvaranja, vodile su Raiffeisen banke iz Sarajeva i Budimpešte, kao njegovi najveći povjerioci.

Mirjana Golić, stečajni upravnik u banjalučkom “Pevecu”, objasnila je da je u ovom stečaju ona vodila postupke prodaje zemljišta u Tuzli, koje je bilo vlasništvo “Peveca”, te prodaju polica i rafa iz banjalučkog “Peveca”.

“‘Pevec’ u ovom stečaju Raiffeisenu duguje 24 miliona KM i odavno je jasno da ove banke to kroz ovaj postupak neće moći naplatiti”, rekla je Golićeva i podsjetila da je isplata za povjerioce iz višeg isplatnog reda u potpunosti okončana.

Iz Raiffeisen grupacije, koja i nakon realizacije prodaje “Peveca” FIS-u ostaje “kratka” za skoro 15 miliona KM, ranije su nam potvrdili da su svjesni kako neće moći u potpunosti da se naplate od prodaje imovine banjalučkog “Peveca”, te da će preostala potraživanja naplaćivati kroz stečajni postupak koji se vodi pred Privrednim sudom u Bjelovaru, na kojem su Raiffeisen grupaciji ranije priznata potraživanja.

 

poskok.info

 

Slika bannera nedostaje