Interview s Predragom Mišićem Peđom: Srbinom koji je branio Vukovar

17.11.23 11:20

Interview

Podijeli

Predrag Mišić Peđa branio je Vukovar od prvog do posljednjeg dana, preživio zarobljeništvo i povratak u Vukovar, sada preživljava zajedničku svakodnevnicu.


Predrag Mišić, kojeg u Vukovaru znaju pod nadimkom Peđa je umirovljeni časnički namjesnik, branitelj Vukovara i logoraš iz Srijemske Mitrovice s punim stažom u obrani svojeg grada i 271 danom preživljenim u srpskom logoru. U obranu grada se uključio 30. travnja 1991. godine, u vrijeme kada su mnogi današnji generali razmišljali na koju će stranu..

misic_bujica.jpg


Peđa je Srbin, a istovremeno hrvatski domoljub koji nije sretan kako Hrvatska danas izgleda.

Političarima je poručio da se odreknu dnevnica za put u Vukovar i iznos izračunao u cent te uputio javni poziv saborskim zastupnicima, državnim dužnosnicima i ministrima. Naime, Mišić ih je pozvao da se u ime liječenja zadarskog dječaka Karla Magaša za čije liječenje od opakog karcinoma kostiju već neko vrijeme prikuplja novac – odreknu dnevnica koje će te dobiti za putovanje 18. studenog u Vukovar.

“Ako želite uplatiti koji euro više, može i to. Sva vaša svita koja će se naći u Vukovaru može pomoći u liječenju momka od 16 godina. Vi bi time pokazali da osjećate i suosjećate sa hrvatskim narodom.”

Predrag Mišić potom je naglasio kako je Karlu potrebno 15 tisuća eura i izračunao da bi hrvatski političari odricanjem od svoje dnevnice prikupili taman toliko.

“Vjerujem da ćete vi to riješiti i hvala vam na tome. Vas 500 po 30 eura je 15 000.”

Karlova majka zaposlena je u jednom trgovačkom lancu, ali je zbog teške zdravstvene situacije svoga sina primorana često biti na bolovanju što se, jasno, odražava na plaći. Sama obitelj je kroz razne akcije pokušala skupiti novac za liječenje, ali na žalost bez većeg uspjeha. Naime, Karlo jednom do dva puta mjesečno mora u Zagreb. Od njegovog liječnika preporučena je terapija koja iznosi 15 tisuća eura godišnje.

“Ono što ja osobno mogu učiniti za Karla jest informirat javnost o njegovoj patnji. Osim toga, prodajem svoj motor a novac od prodaje bit će uplaćen na navedeni račun. Ujedno, sve koji ovo pročitaju molim da svojim donacijama pomognu obitelji Magaš. Volio bih da im vratimo osmijeh na lice”, rekao je Peđa.Škrt je na riječima kada opisuje svoj ratni put i zarobljavanje, ali ipak poslušajte što je rekao za Kupreški radio:

predrag_Mišić_Peđa_32_obljetni.mp3

401616066_1069257614088902_28450.jpg 

Broj računa za Karlovo liječenje:

401686284_1069256884088975_89424.jpg

 

Slika bannera nedostaje