Jozo Ćosić (HDZ 1990) novi predsjednik Skupštine HBŽ

21.03.19 10:13

Politika

Podijeli

U nastavku prve konstituirajuće sjednice Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ) održane u srijedu u Tomislavgradu izabrano je novo skupštinsko rukovodstvo, a za novog predsjedatelja imenovan je Jozo Ćosić (HDZ 1990) iz reda hrvatskog naroda.


josko.jpg

Nakon zasjedanja klubova naroda i Povjerenstva za izbor i imenovanje unutar Skupštine koji su predložili članove rukovodstva, s 15 glasova za i pet suzdržanih za predsjedatelja Skupštine imenovan je Ćosić, dok su Dragana Domjanović (SNSD) iz reda srpskog naroda i Jasenko Tufekčić (SDA) iz reda bošnjačkog naroda imenovani za zamjenike predsjedatelja Skupštine HBŽ-a.

Prije izbora novog rukovodstva, predsjedatelj iz starog saziva Skupštine HBŽ-a Robert Bagarić pročitao je naputak predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Branka Petrića, kojim ne postoje smetnje da do konstituiranja novog saziva Vlade HBŽ-a predsjednik Vlade i dva ministra u Vladi HBŽ-a, izabrani za zastupnike u Skupštini na Općim izborima 2018. godine, mogu istodobno obnašati izvršne dužnosti predsjednika, odnosno ministara u Vladi HBŽ-a i dužnosti u Skupštini ove županije.

Skupština HBŽ-a usvojila je Zaključak kojim Nacrt županijskoga proračuna za 2019. godinu, u iznosu od 76,3 milijuna maraka, može poslužiti kao dobra osnova za izradu prijedloga Zakona uvažavajući sve primjedbe i prijedloge povjerenstava i zastupnika.

Proračun ispred Vlade zastupnicima je prezentirao ministar financija Stipan Šarac istaknuvši kako je Vlada usvojila smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2019. do 2021. godine i Dokument okvirnog proračuna za isto razdoblje koji predviđaju visinu prihoda i primitaka te rashoda i izdataka za 2019. godinu kojih su se dužni pridržavati svi proračunski korisnici.

Uz to, Skupština je usvojila Nacrt Zakona o izvršenju Proračuna HBŽ-a za 2019.godinu, Izvješće o izvršenju Proračuna za 2019. godinu, prema kojem se, između ostalog, proračunski rashodi moraju uskladiti s prihodima te je dala suglasnost na Statut Doma zdravlja Glamoč. (Fena)

jozo_skupstina.jpg
skupstinahbz izabrannovipredsjednik jozocosic hdz1990

 

Slika bannera nedostaje