Obilježena 20.godišnjica izlaska logoraša iz logora "Stadion" u Bugojnu

 

19.03.14 20:15 Otvoreni program

U 10,15 sati polaganjem vijenaca na groblju Sultanovići na spomen obilježju Bugojno započelo je obilježavanje 20. godišnjice izlaska logoraša iz bugojanskog logora "Stadion". Nakon polaganja vijenaca u župnoj crkvi sv.Ante u 11 sati slavljena je Sveta misa zahvalnica koju je predslavio gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici fra Nikica Vujica uz koncelebraciju 10 svećenika među kojima je bio i fra Janko Ljubos, svećenik koji je u to teško ratno vrijeme bio na službi u Bugojnu.

 

Okupljene je na početku misnog slavlja najprije pozdravio bugojanski župnik fra Zoran Tadić ističući da je 19. ožujak za bugojanske Hrvate i tužan i sretan dan, sretan jer su nakon punih osam mjeseci razmijenjeni, a tužan jer ne znaju što je s tijelima 19 nasilno odvedenih hrvatskih zatočenika. Njihove fotografije bile su danas izložene ispred oltara u bugojanskoj župnoj crkvi.

 

Nakon Svete mise upriličena je promocija knjige u prostorijama HKD Napredak "Razmijenjeni iz bugojanskog logora "Stadion" 19.03.2014. godine  - 20 godina poslije" čiji je autor gosp. Josip Kalaica, čovjek koji je i sam prošao logor.

 

Logor „Stadion“ jedan je od brojnih logora Armije BiH koji su tijekom proteklog rata postojali u Bugojnu i jedan od najzloglasnijih. Torture ovog logora prošlo je više od 500 hrvatskih zatočenika, a njih 294 koji su razmijenjeni 19. ožujka 1994 godine u logoru su proveli punih osam mjeseci. 19. ožujak posljednjih 20 godina slave kao drugi rođendan.

 

Propovijed fra Nikice Vujice može poslušati u cijelosti u priloženom zvučnom zapisu a fotografije možete pogledati OVDJE

 

Slika bannera nedostaje