Obuka za nastavnike i stručne službe osnovnih škola održana u dvije škole Hercegbosanske županije

 

„Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece

od faktora rizika u osnovnim školama

Unsko-sanskog kantona i i Hercegbosanske županije“

Obuka za nastavnike i stručne službe osnovnih škola

održana u dvije škole Hercegbosanske županije

i 13 u Unsko-sanskom kantonu


U periodu od 26. listopada do 6. studenog nastavnici i pedagozi iz 13 osnovnih škola s područja USK-a i dvije iz Hercegbosanske županije imali su priliku da pohađaju treninge, koji su održani u cilju uvođenja Programa sekundarne prevencije u škole, te razmjene znanja i vještina potrebnih za efikasnu identifikaciju i pružanje podrške djeci u riziku.

.

U Unsko-sanskom kantonu ekspertice, treninzi su održani u četiri velikokladuške osnovne škole: „ Donja Vidovska“, „Crvarevac“, „Todorovska Slapnica“ te OŠ „Fadil Bilal“.

Na području grada Cazina treninzi su održani u OŠ „Tržačka Rastela“ i Liskovac“, dok su u Ključu treninge imali priliku pohađati nastavnici i pedagozi OŠ „Velagići“.

Treninzima u ovom periodu su obuhvaćene i „Prva osnovna škola“, „Druga osnovna škola“ i OŠ „Otoka“, u Bosanskoj Krupi, kao i bužimska OŠ „Suljo Mirvić“u Konjodoru.

U Bihaću trening je održan u OŠ „Prekounje“, a u Sanskom Mostu u OŠ “Fajtovci“.

U ovom periodu ukupno 325 nastavnika i zaposlenika osnovnih škola upoznato je s pogramom sekundarne prevencije. Treninge su održale ekspertice s područja oba kantona/županije, ukupno 12 pedagoga i 6 psihologa, podijeljenih u 6 timova za podršku.

Treninzi su organizovani po već utvrđenom planu, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, te dozvoljenog broja okupljenih u zatvorenim prostorijama.

Prema planu, do 15.prosinca 2020. godine biće realizovano ukupno 58 treninga, 49 treninga u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona i devet treninga u osnovnim školama Hercegbosanske županije.

Program sekundarne prevencije ima za cilj blagovremenu prevenciju rizika društveno neprihvatljivih ponašanja kao i zaštitu djece od nasilja i zenamarivanja, ali i omogućava osnaživanje nastavnika, stručnih službi i samih učenika za prepoznavanje faktora rizika za neprihvatljive oblike ponašanja.


obuka_1_.jpgobuka_2_.jpgobuka_3_.jpgobuka_4_.jpgobuka_4_.jpg

 

Slika bannera nedostaje