Održan X. susret liturgijskih zborova

 

23.04.12 13:40 Vijesti

Pod svodovima katedrale Srca Isusova u Sarajevu, 21. travnja održan je X. susret liturgijskih zborova Vrhbosanske nadbiskupije na kojem je sudjelovalo 13 zborova. Nakon što je vlč. Marko Stanušić u ime organizatora zaželio dobrodošlicu u vrhbosansku prvostolnicu i glavni grad Bosne i Hercegovine, susret je započeo svečanim Misnim slavlje tijekom kojeg su molili i pjevali svi članovi okupljenih zborova kao i ostali vjernici koji su došli na ovu Euharistiju. Misu je predslavio delegat kardinala Vinka Puljića mons. dr. Mato Zovkić, biskupski vikar za ekumenizam, uz suslavlje profesora liturgijske glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu dr. fra Slavka Topića i brčanskog župnika i dekana preč. Veselka Župarića. Pjevanje su predvodili Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ i Bogoslovski zbor „Stjepan Hadrović“ pod ravnanjem vlč. Stanušića.

U prigodnoj propovijedi mons. Zovkić je izrazio radost što može tijekom Mise slušati pjevanje tolikih članova zborova koji su se okupili na svom susretu iz raznih dijelova  Vrhbosanske nadbiskupije. Kazao je da se broj katolika u Sarajevu smanjio te kao primjer naveo da je u vrijeme kada je prije 44 godine on obavljao župničku službu, u katedralnoj župi bilo oko šest tisuća katolika dok ih je danas oko 1800. Dodao je da je prije rata u osam sarajevskih gradskih župa bilo oko 35 000 katolika koji su kontaktirali sa svećenicima dok ih danas ima oko 12 000.

- Vaš dolazak u katedralu izraz je vaše uključenosti u biskupijsko zajedništvo. Svi vi, kao članovi svojih župa, doprinosite tamo radosnom slavljenju liturgije, a jednom godišnje dolazite kao članovi pjevačkih zborova ovdje u katedralu da nam vaši glasovi pokažu: mi katolici Sarajeva nismo sami, kazao je mons. Zovkić.

Oslanjajući se misni odlomak iz Djela apostolskih koji govori o izboru sedmorice đakona koji su prihvatili službu biti od pomoći nemoćnim i siromašnim osobama, naglasio je da Crkva vodi brigu o svojim nemoćnim i siromašnim članovima.

- Otkako su kršćani Jeruzalema pridruženi krštenjem Kristu Gospodinu i zajednici krštenih, u Crkvi postoji organizirana briga za siromahe na području dotične zajednice. To danas vrši Caritas – biskupijski i župni, rekao je mons. Zovkić podsjećajući da u crkvama postoji i škrabica sv. Ante iz koje se daje pomoć gladnima. Potaknuo je vjernike da vode brigu o siromašnim članovima u svojim zajednicama. Potom je progovorio o smislu crkvenog pjevanja oslanjajući se na rečenicu iz Jakovljeve poslanice: „Raduje li se tko? Neka pjeva hvalospjeve!“ (Jak 5,13).

- Uklopljeno u ono vrijeme kada je ovo Jakov pisao oko godine 70., to najprije znači najprije da kršćani Jakovljeve zajednice pjevaju hvalospjeve na svojoj liturgiji… Pjevanje je ponajprije izraz radosti iako ima i tužnih pjesama poput pjesama tužbalica u Starom Zavjetu. Na liturgiji uglavnom pjevamo radosne pjesme hvale Bogu kojima izražavamo svoju uključenost u vjerničku zajednicu. I na ovom godišnjem hodočašću vas pjevača želio bih da obnovite svoje raspoloženje i dobru volju da ćete i dalje radosno pjevati na liturgiji svoje župne zajednice, rekao je mons. Zovkić ističući da je posebno važno dolaziti na probe pjevanja jer bez probe nema dobre svečane liturgije. Također je potaknuo pjevače da tijekom liturgije vjernički pjevaju svoje dionice napominjući da liturgija nije kazalište niti zabava nego klanjanje Bogu i iskazivanje zajedničke vjerničke radosti pred svojim Bogom.

Tijekom molitve vjernika, okupljeni zborovi molili su: za Crkvu da u svom djelovanju osluškuje poticaje Duha Svetoga i otkriva potrebe ljudi; za karitativne djelatnike po biskupijama i župama naše domovine: da u patnicima i siromasima prepoznaju lik uskrslog Krista; za ovogodišnje đakone naših biskupija i dviju redovničkih provincija: da im đakonski praktikum bude radosni dio spremanja na svećeničku službu; za pjevače, orguljaše i zborovođe u župama Vrhbosanske nadbiskupije koji svojim pjevanjem i sviranjem slave Boga i čine svečanim bogoslužje župne zajednice: da marljivo dolaze na vježbanje i vjernički izvode odabrane pjesme; za pokojne pjevače ove i drugih župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji: da njima Gospodin udijeli radosnu vječnost a svima koji su ožalošćeni njihovom smrću utjehu vjere.

Nakon Svete mise uslijedio je koncert sakralne glazbe tijekom kojeg je svaki od 13 zborova izveo po dvije skladbe. Nastupili su sljedeći zborovi:

- Zbor bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa „Stjepan Hadrović” i bogoslovski zbor „Koralisti” iz Sarajeva; 
- Zbor župe Presveto Trojstvo iz Novog Travnika;
- Zbor župe Imena Marijina iz Gromiljaka kod Kiseljaka;
- Zbor župe Uzašašća Gospodinova iz Novog Travnika;
- Zbor župe sv. Ante iz Bugojna;
- Zbor župe sv. Ivana Krstitelja iz Travnika;
- Zbor župe sv. Ante iz Žepča;
- Zbor župe Presvetog Srca Isusova iz Brčkog;
- Zbor “Bl. Marija Petković” župe Uznesenja BDM iz Uskoplja;
- Zbor župe Uznesenja BDM iz Osove kod Žepča;
- Zbor „Kraljica Katarina” župe Sv. Ivana Krstitelja iz Otinovaca i župe Sv. Obitelji iz Kupresa;
- zbor mladih župe sv Petra i Pavla “Juventus Salinarum” iz Tuzle i
- Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler” iz Sarajeva.

Nakon koncerta mons. Zovkić je uručio zahvalnice svim voditeljima zborova. Susret je završen zajedničkim domjenkom i druženjem u zgradi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Gašo / KTA

 

Slika bannera nedostaje