Osamnaesta godišnjica oslobađanja bugojanskih Hrvata

 

19.03.12 18:55 Vijesti

Danas, na blagdan Sv. Josipa, je 18 godina od razmjene 294 hrvatska zatočenika iz logora Stadion u Bugojnu, jednog od tri najzloglasnija logora Armije BiH od njih desetak koliko ih je tijekom rata postojalo u Bugojnu.

Upravo danas, sahranjeni su i posmrtni ostaci jednog od dvadesetorice nestalih bugojanskih Hrvata - Marka Bartulovića koji su pronađeni prošlog ljeta u jednoj od septičkih jama u bugojanskom selu Čipuljić.

Marka Bartulovića pripadnici Armije BiH zarobili su 19. srpnja 1993. u mjestu Poriče. Nakon zarobljavanja smješten je u logor Prusac u jednu muslimansku kuću na Brdu preko puta stare džamije, gdje je s ostalim zarobljenicima zlostavljan i mučen. Iz logora Prusac nakon dva dana odveden je i od tada mu se izgubio svaki trag.

 

Program današnjeg obilježavanja osamnaeste godišnjice oslobađanja 294 bugojanskih uznika započeo je u 11 sati i to služenjem Svete Mise zadušnice za sve hrvatske branitelje u prepunoj bugojanskoj župnoj crkvi sv. Ante. Misno slavlje predvodio je fojnički gvardijan fra Nikica Vujica uz koncelebraciju desetak svećenika.

U svojoj propovijedi, fra Nikica je istaknuo kako je današnji dan, dan ponosa, ali i dan tuge. Dan ponosa radi činjenice što danas, osamnaest godina nakon oslobađanja, većina logoraša uspjela je podići svoje obitelji i posvetiti se vrijednostima ovozemaljskog života. ...a dan tuge, radi toga što danas pokapamo jednog od dvadesetorice čija se sudbina ne zna i čiji posmrtni ostaci nikad nisu sahranjeni na način kakav dolikuje jednom čovjeku. Zahvaljujući Bogu, pokojni Marko od danas ima dostojanstveno privremeno počivalište, počivalište u kojem će dočekati ponovni Kristov dolazak.

Nakon završetka Svete Mise, preživjeli logoraši okupili su se ispred kipa svetog Ante koji se nalazi u dvorištu bugojanske crkve, te zajedničkom fotografijom još jednom ovjekovječili svoj ponovni susret, ali ovoga puta na slobodi.

U 12:30 sati uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred središnjeg spomenika bugojanskim hrvatskim braniteljima na gradskom groblju Sultanovići gdje je pola sata kasnije i sahranjen pokojni Marko Bartulović, jedan od dvadesetorice nestalih bugojanskih Hrvata.

Prema podacima Hrvatske udruge logoraša Bugojna, kroz Stadion je prošlo 550 hrvatskih zatočenika, a njih 294, nakon punih osam mjeseci tamnovanja u neljudskim uvjetima ispod tribina Stadiona NK Iskre, svakodnevnih tortura i premlaćivanja, razmijenjeni su 19. ožujka 1994. godine. Za većinu preživjelih 19. ožujka drugi je rođendan. No, nažalost nije ga dočekalo 26 zatočenika bošnjačkih logora u Bugojnu koji su nasilno odvedeni u nepoznato, većinom iz Stadiona, kao ni brojni drugi zatočenici koji su podlegli svakodnevnim torturama i premlaćivanjima.

Među devetnaestoricom za čiju sudbinu još ne znamo, nalaze se Jadranko Gvozden, Perica Kovačević i Nikica Miloš, zvani Kardelj, čiji su posmrtni ostaci više puta paljeni kako bi se zločin prikrio te ni mjesecima nakon ekshumacije njihovih posmrtnih ostataka nije iz njih izvučen profil za DNK niti se zna je li to uopće moguće.

Ipak, moguće je da se za njihovo okrutno ubojstvo Enes Handžić nagodio sa Sudom BiH i dobio samo osam godina zatvora, kao i da glavni sudionici udruženog zločinačkog plana u Bugojnu, Dževad Mlaćo, Selmo Cikotić i mnogi drugi još šeću slobodno. Preživjelim logorašima prijeti i oduzimanje statusa invalida po reviziji koju provodi platformaški ministar Zukan Helez.

Gašo / Večernji list

 

Slika bannera nedostaje