Otvoreni Dani kosidbe Kupres 2024.

02.07.24 10:32

Vijesti

Podijeli

“Dani kosidbe Kupres 2024” započeli su sinoć 01. srpnja 2024. godine u 19 sati u Hrvatskom domu Kupres izložbom fotografija kosaca i kupelica pod nazivom "Ivanova livada, Ivanova divojka."

Na samom početku događaja nakon što su naše “Ivančice” izvele nekoliko glazbenih točaka svim prisutnima obratio se Načelnik Općine g. Zdravko Mioč koji je i službeno otvorio "Dane kosidbe Kupres 2024".

Juerašnji događaj prvi je u nizu kada započinje kulturno-turistička manifestacija Dani kosidbe u Kupresu 2024. godine., u narodu poznate kao Strljanica. Bogat kulturni i zabavni program pripremili su Hrvatski dom Kupres i općina Kupres.

Jučerašnja izložba pravi je dokaz kako je u kupreškom kraju tradicija i kulturna baština kraja ostala sačuvana i kako se i dalje prenosi kroz obitelji, s koljena na koljeno.

Hrvatski dom Kupres, autor ove izložbe, to je i prepoznao kroz ove sve fotografije. Naime, oni su zamolili Kuprešake koji posjeduju u svojim domovima stare i novije fotografije kosidbe, kosaca i kupelica, da ih dostave kako bi na jednom mjestu objedinili tradiciju svoga kraja, a pri izboru fotografija , vodili su se željom da prikažu one koje nisu često reproducirane i samim time su manje poznate ljubiteljima narodnih nošnji i običaja.

Izložbu čini 58 fotografija kosaca, kupelica i same kosidbe, sve one prikazuju i predstavljaju ono što čini višestoljetnu Strljanicu a neke od njih stare su i 80 godina. Zanimljivo je da je na ovoj izložbi prikazana i fotografija iz 20. st. fotografirana u Zloselima tijekom prvih stočarskih sajmova.

Za sve posjetitelje i one koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati jučer na otvaranju izložbe, priliku će imati tijekom cijelog mjeseca srpnja.


Nastup ŽVS, voditelja i Načelnika Općine Kupres poslušajte u cijelosti u snimku ispod:

otvorenje_strljanice_cijeli_snim.mp3Interview s ravnateljicom Hrvatskoga doma Kupres, gđom. Marinom Loznačić poslušajte ispod:

Marina_otvorenje_strljanice_202.mp3

 

Slika bannera nedostaje