Premijera dokumentarca “Glavu dole, ruke na leđa” u Kupresu 9.travnja

 

Kupreška premijera dokumentarno-igranog filma "Glavu dole, ruke na leđa" o vukovarskim hrvatskim braniteljima i zarobljenicima

HRVATSKI DOM KULTURE KUPRES

09.04.2019. U 19:00 sati

ULAZ BESPLATAN

"Glavu dole, ruke na leđa" je dokumentarno-igrani film koji prikazuje dramatične trenutke zarobljavanja, odvođenja, maltretiranja i ubijanja hrvatskih branitelja i civila u srpskim koncentracijskim logorima.

Film će biti prikazan u dvorani Hrvatskog doma kulture u Kupresu, u utorak, 09. travnja, s početkom u 19:00 sati. Ulaz je slobodan.

Film "Glavu dole, ruke na leđa" donosi dramatične detalje posljednjih dana borbe, kao i one nakon srpske okupacije Vukovara. Branitelji se prisjećaju svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, silovanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas. Posljednji dio filma obrađuje izlazak iz logora, suđenja te pokušaj integracije branitelja u normalan život.

Film je režirao, scenirao i producirao autor dokumentarnog filma „Srce Vukovara" i hrvatski branitelj s Trpinjske ceste – Stipe Majić Pipe.

U danima od 03. travnja do 10. travnja, kuprešaci se svake godine prisjećaju teških dana početka borbe i srbijanskih napada na Kupres i okolna naselja Kupreške visoravni. Od 10. travnja 1992. započinju borbe za oslobađanjem Kupresa, velike materijalne štete, paleži i rušenja koja nisu ništa naspram gubitaka civila i branitelja iz Kupreške bojne, HVO-a i drugih hrvatskih postrojbi, sve do 03. studenog 1994. kada se Kupres napokon oslobađa.


PLAKAT_gdrnl_film.jpg

 

Slika bannera nedostaje