Razgovor: Danas u Kupresu započeo deveti seminar folklora Hrvata u BiH

17.08.23 13:07

Vijesti

Podijeli

Danas je u Kupresu započeo deveti seminar folklora Hrvata u BiH, a kroz iduća tri dana koliko traje seminar obrađivat će se pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata Hercegovine.

Lokacija održavanja ovogodišnjeg seminara je Kupres – Ski Kraljica, mjesto koje osim izvanrednih uvjeta za edukaciju i učenje nudi i odličan ambijent za odmor, druženje i zabavu.

Seminar će se održati u vremenskom periodu od danas do 20. kolovoza 2023. godine.

Kao i prethodnih godina, polaznici će uz ples moći odabrati i druge radionice učenja tradicijskih pjesama i tradicijskih glazbala. Prvenstveno, od vokalnih oblika, ovdje želimo istaknuti učenje gange. Osim toga polaznicima će biti ponuđene radionice: tambura i tradicijska glazbala (diple, lijerica, dvojnice, gusle, šargija, gajde, dude, samica, dangubica i dr.)

Plesna predavanja seminara odvijaju se pod vodstvom istraživača i prezentatora s terena, a ostale oblike teoretskih i praktičnih predavanja vode ugledni profesori, etnomuzikolozi, etnokoreolozi, etnolozi koji svoja znanja i vještine vezane za tradicijsku materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu na poseban način prenose polaznicima seminara.

U nedjelju u 19h bit će održana priredba kao završni dio ovog seminara gdje ćete moći pogledati što su sve kulturno umjetnička društva odnosno polaznici ovog seminara naučili.

Federalno ministarstvo kulture je generalni pokrovitelj seminara. 

vedran_i_rašo.jpg

U studiju Kupreškog radija ugostili smo g. Vedrana Vidovića - predsjednika Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH pa poslušajte razgovor s njim:

Vedran_Vidović_seminar_o_očuvanj.mp3kupres kupreskiradio seminarfolkorahrvata

 

Slika bannera nedostaje