Što nam djeca jedu i u kakvim Tik Tok izazovima sudjeluju? Možda konzumiraju i proizvode opasne po život!?

10.11.23 08:51

Vijesti

Podijeli

Iz prodaje u trgovinama u Njemačkoj, ali i u SAD-u povučen je popularni čips “Hot Chip Challenge”. Ova mjera je u Njemačkoj pokrenuta kad su dvije djevojčice od 13 i 14 godina hospitalizirane nakon što su konzumirale čips i sudjelovale u TikTok izazovu. U Americi je 14-godišnjak preminuo nakon konzumacije navedenog čipsa.

398390094_628251252854406_727436.jpgHot_Chip_Challenge.png

Prema pisanju portala za potrošače Saveznog ureda za zaštitu potrošača i sigurnost hrane u Njemačkoj, u proizvodu “Hot Chip Challenge” pronađeni su vrlo fluktuirajući, a ponekad i ekstremno visoki nivoi kapsaicina, tvari iz čili papričica.

Konzumacija može dovesti do raznih zdravstvenih problema poput iritacije kože i sluznice, mučnine i povraćanja ili problema s disanjem.

Čips se prodaje u kutiji nalik na lijes što možda indirektno govori o kakvoj je opasnosti riječ, a kada ga jedete, pišu neki njemački mediji, morate nositi gumene rukavice kako biste se zaštitili.


Osim čipsa, a da stvar bude gora i skupocjeni sok “Prime” u Bosni i Hercegovini napravio je pomutnju među mladima, pogotovo onima koji su ovisni o društvenim mrežama, youtubu i digitalnim platformama (a rijetko tko nije ovisan u današnjem vremenu..)

398410681_628251249521073_648758.jpg

U Americi navedeni sok košta 2 dolara, dok u Bosni i Hercegovini košta nevjerovatnih 16 KM i kupuje se na benzinskim crpkama.

Zbog skupoće soka, djeca koja ga mogu sebi priuštiti kupe na školskom odmoru te ostalima, slabijeg džepa naplaćuju gutljaj tog napitka iz čepa po 1-2 KM.

TikTok je odavno na meti tužbi zbog izazova koji su odnijeli mnoge živote, stoga kada djeci (osobito mlađima) date mobitel i ostavite ih bez nadzora to vam je kao da im date pištolj u ruke.

Prevencija u ovome svemu je najvažnija jer tijekom puberteta mladi ulaze u takozvanu fazu 'nitko me ne razumije', što društvene mreže čini uzbudljivijima i emotivnijima kada putem njih osjete da su našli nekog sličnog, nekoga tko ih prihvaća. 

Djeca i mladi se kroz dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama osjećaju kao da su dio nečeg većeg te imaju zajednička iskustva o kojima mogu razgovarati s prijateljima. Naime, upravo su društvene mreže, između ostalih i TikTok, danas jedan od dominantnih načina povezivanja mladih.

Kada govorimo o lošim i opasnim utjecajima društvenih mreža (npr. smrtonosni TikTok izazovi), dobro je prisjetiti se kako je mozak adolescenata ranjiv na razne zamke društvenih utjecaja jer nemaju dovoljno razvijenu kognitivnu zrelost da preispitaju izazov ili razmotre posljedice. 

Zbog toga su adolescenti skloni većoj reaktivnosti i impulzivnosti te imaju običaj djelovati prije nego što razmisle, osobito kada je situacija o kojoj razmišljaju važna za njihovu društvenu mrežu ili status zato Vas dragi roditelji ovim putem napominjemo da je upravo Vaša uloga roditelja ključna u sprječavanju potencijalno opasnih posljedica.REDOVITO PROVJERAVAJTE ŠTO DJECA JEDU, PIJU I ŠTO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA GLEDAJU!


 

Slika bannera nedostajeSlika bannera nedostaje