Popunjeni Klubovi Hrvata i Bošnjaka u Domu naroda PS BiH, odobren Proračun za 2023. godinu

28.01.23 07:45

Vijesti

Podijeli

Dom naroda Parlamenta F BiH okončao Konstituirajuću te održao 1. izvanrednu sjednicu

Popunjeni Klubovi Hrvata i Bošnjaka u Domu naroda PS BiH, odobren Proračun za 2023. godinu

Izborom izaslanika u Klubovima Hrvata i Bošnjaka u Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je okončana Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. U Klubu Hrvata od pet izaslanika četiri će imati stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH, tri HDZ BiH i jednog HDZ 1990. Izaslanici HDZ BiH u Klubu Hrvata su; Dragan Čović, Marina Pendeš i Zdenko Ćosić, dok će izaslanik u Klubu Hrvata iz HDZ 1990. biti Ilija Cvitanović. Peti izaslanik u Klubu Hrvata je Zlatko Milietić (Za nove generacije). U Klub Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH izabrani su Šefik Džaferović (SDA), Safet Softić (SDA), Dženan Đonlagić (DF), Kemal Ademović( NiP) i Džemal Smajić (Stranka za BiH).

Na početku sjednice mandat je preuzeo te položio svečanu prisegu Milan Ševo, izaslanik u Klubu Hrvata, delegiran iz Skupštine Zapadno- hercegovačke županije, čime je u potpunosti završen procesu preuzimanja mandata svih izaslanika u Domu naroda Parlamenta F BiH.

Po završetku Konstituirajuće sjednice Dom naroda Parlamenta F BiH održao je 1. izvanrednu sjednicu na čijem dnevnom redu je bio i Prijedlog Proračuna F BiH za 2023. Odobren je u iznosu od 6,7 milijardi KM, i za 1,1 milijardu je veći od prošlogodišnjeg. Budući da je usvojen u istovjetnom tekstu kao i u Zastupničkom domu, zajedno s 50 amandmana zastupnika HDZ BiH i stranaka „Osmorke“, stvoreni su uvjeri da nakon objave u Službenom listu F BiH Proračun bude operativan te su uz nastavak kontinuiteta isplata, stvoreni uvjeti i za povećanje mirovina, kao i brojnih drugih davanja, od braniteljskih naknada do socijalnih davanja. Podršku izaslanika dobio je i Prijedlog zakona o izvršavanju Proračuna F BiH kao i Odluke o financijskim planovima; Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, Zavoda za zapošljavanje te FERK-.a. Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima kao potpora konkurentnosti niskotarifnih djelatnosti. Dom naroda donio je i Odluke i izboru članova Povjerenstva za europske integracije, izbor generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora F BiH, a prihvaćen je i Prijedlog članova zajedničke radne skupine povjerenstva za izbor i imenovanja oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Sjednica_doma_naroda_2.jpgSjednica_doma_naroda_1.jpgSjednica_doma_naroda_3.jpgproracun2023 parlamentarnaskupstina domnaroda

 

Slika bannera nedostajeSlika bannera nedostaje