Poskok grize i na Kupresu

 

Toplo Miholjsko ljeto izmamilo je ovih dana brojne sakupljače jesenjih plodova u prirodu. Tako se na Kupreškom polju mogu vidjeti gotovo cijele obitelji kako sakupljaju šepurine , bobu i dr. Da boravak u prirodi nije samo ugodna rekreacija nego i svojevrsna opasnost pokazalo se protekli vikend. U nedjelju, 13. listopada po riječima ravnatelja Doma zdravlja Kupres dr. Ivice Čička imali su čak dvije intervencije pomoći pacijentima zbog ugriza zmije.

Prvi slučaj dogodio se istočno od Kupresa kod kamenoloma prema naselju Kudilji. Čovjek koji je sakupljao gljive podigao je jednu od njih pod kojom se skrivala zmija koja ga je i ugrizla . On je brzo reagirao , ubio zmiju te je potom fotografirao. Nakon toga se javio u Dom zdravlja gdje je dobio serum protiv zmijskog ugriza. Potom je proveo 24 sata na promatranju . Srećom, ozbiljnijih posljedica nije bilo. Kako je kazao dr. Čičak, uvidom u fotografiju riječ je o poskoku koji je neuobičajen na ovoj nadmorskoj visini.

Drugi slučaj zabilježen je južno od Kupresa, nedaleko od mjesta Vrila. Tu je zmijski ugriz pretrpjela žena koja je brala šepurine. Zmija ju je ugrizla za nogu, a prema otisku ugriza dr. Čičak pretpostavlja da je i kod ovog slučaja riječ o poskoku. I ona je primila serum protiv zmijskog ugriza i nije bilo ozbiljnijih posljedica.

Poučeni iskustvom u ova dva slučaja preporučamo našim sugrađanima koji borave u prirodi veliki oprez. Osim ugriza zmija , dr. Ivica Čičak je skrenuo pozornost i na povećan broj uboda raznih kukaca i insekata koji često kod pacijenata izazivaju burne alergije.Razgovor sa dr. Ivicom Čičkom

 

Slika bannera nedostaje